Etiketter

, , , , , , , ,

Monte Carbonare Soave Classico_smallFredag! Arbetsveckans sista dag och avstampet mot helgen! Just därför älskar jag fredagar. Bara vetskapen om att vi nu har ett par dagar ledigt, att få tid att umgås och njuta av det goda i livet…gör mig både glad och förväntansfull. Baksidan är väl att jag efter en oftast krävande arbetsvecka känner mig rätt så slutkörd på fredagskvällen. Att stå i timtal och laga mat är kanske inte det jag längtar mest efter just då, även om jag gärna vill äta och dricka något gott tillsammans med min bättre hälft. Så oftast får det bli något enkelt. Och enkelt är oftast också väldans gott. I fredags gjorde jag en italiensk brodo med kyckling – en underbart god, smakrik och relativt enkel soppa (recept kommer)! Till den serverades nygräddat surdegsbröd och en, skulle det visa sig, fantastisk Soave från Veneto i norra Italien. Min bättre hälft, som har en förkärlek för goda vita viner, log allt mer hjärtligt för varje sniff/sipp hon intog av denna Monte Carbonare Soave Classico 2011….och så gjorde också jag!

Soave är ett vinområde strax öster om Verona i Veneto i norra Italien. Området är vackert med böljande gröna kullar lokaliserat runt kommunen Soave. I distriktet produceras söta, torra och vita viner med gyllengul färg, intensiv fruktig doft och silkeslena smaker av mandel och sötma. Området producerar flera olika typer av viner:

  • Soave DOC – ett enkelt och lättdrucket vitt vin
  • Soave Classico DOC – med druvor hämtade från Classico-området mellan Soave och Monteforte d’Alpone. Vinerna har ofta en tydlig mineralkaraktär.
  • Soave Spumante DOC – ett vitt mousserande vin.
  • Recioto di Soave Superiore DOCG – som kanske är det mest kända vinet från området. Det är ett sött vitt vin som lyder under ett omfattande regelverk rörande planteringsområden, vinifieringsteknik, lagringstid etc. Detta är ett av två DOCG-viner i Veneto-regionen.

TessariBakom Monte Carbonare Soave Classico står vinhuset Suavia som ägs och drivs av tre systrar – Meri, Valentina och Alessandra Tessari. Familjen Tessari har bott och verkat i området sedan 1800-talet, även om det var först 1982 som systrarnas föräldrar Giovanni och Rosetta bestämde sig att starta sitt eget vinhus. Vingården ligger i byn Fittà några kilometer norr om Soave, där systrarna idag producerar flera omskrivna och belönade viner – däribland Monte Carbonare som med årgång 2010 fick hela 95/100 poäng av Decanter. Den första årgången producerades 1986 och idag produceras 30.000 flaskor av Monte Carbonare som är Suavis mest prisbelönta vin. Vinet produceras av 100% Garganega som är den klassiska druvan i Soave. Druvorna skördas manuellt varefter druvorna pressas försiktigt för att sedan jäsas i stålfat vid 14-16 grader. Efter jäsning följer ytterligare 15 månaders vila på stålfaten innan buteljering och ytterligare tre månaders vila på butelj innan vinerna släpps till marknaden. Årgång 2011 är redo att dricka nu men med lagringspotential till 2018-19.

Efter den första sniffen kunde jag ha tagit gift på att jag hade en Riesling i glaset, med sin friska, fruktiga och mineraltäta doft. Första sippen skvallrade dock om något annat – var det Chardonnay eller möjligen Pinot Blanc? En blend? Tänk så fel man kan ha! Vinet fick oss båda på fall, det är ett som är klart. Friskt, smakrikt, harmoniskt och gudagott helt enkelt….

Suavia Monte Carbonare Soave Classico 2011 (nr 79720)

Pris: 200 SEK

Doft: Underbart frisk, mineralrik och fruktig doft. Toner av citrus, päron, äpple, blommor, ängshonung och en lätt kryddighet. Doftar sanslöst gott och påminde somsagt mycket om en fruktig Riesling. Full pott när det gäller ”sniffvänlighet”…. 😀

Smak: Elegenat koncentrerad, fruktig och frisk smak av vita persikor, mogna päron, citrus och lite basilika(?)…med en härligt blommig och smörig ton. En mycket välbalanserad smakupplevelse, med en lång och härlig finnish. Smakar sommar och sol….

Passar: Till mycket…som lite kraftigare fisk- och skaldjursrätter, ljust kött (fågel, fläsk, kalv), antipasti, pasta, smakrika soppor.

Slutomdöme: Vilken ljuvlig upplevelse! Vi blev omgående förälskade i denna fräscha Soave, som bjöd på så många nyanser i en annars koncenrerad förpackning. En härlig mineralton och välavägda syror, kombinerat med den fruktiga smaken gör detta till ett riktigt toppvin! Ska definitivt ha ett par flaskor i källaren inför sommaren. Får 4,5 stjärna…..

Betyg

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

 

Annonser