Etiketter

, , , , , , ,

CH by ChocapalhaOoh la la! Har jag nämnt att jag älskar vin? Om du möjligen har missat det, så gör jag det än en gång – jag älskar vin! Och speciellt älskar jag när jag ramlar över ett vin som får mig att gå igång på alla cylindrar, när smak och doft får både gom och näsvingar att vibrera av längtan efter mer. En av mina favoritdruvor, som tenderar att producera fantastiskt goda viner, är Portugals nationaldruva Touriga Nacional. Så när jag läste om vinet CH by Chocapalha Touriga Nacional (lanserades 1 februari) var beslutet lätt – detta måste provas. Speciellt när det också kommer från en relativt liten vingård där endast 20% av skörden går till den egna produktionen och 80% säljs till andra producenter. Komponenterna favoritdruva och småskaligt hantverk, det borde ju helt enkelt inte kunna gå fel kan man tycka. Och det gjorde det inte heller….

Vinhuset Quinta de Chocapalha är beläget i Aldeia Galega och egendomen sprider sig över de soliga kullarna runt Alenquer, en avgränsad region med DOC status strax nordväst om Lissabon. Vinhuset drivs av Sandra Tavares da Silva, som är en av Portugals mycket få kvinnliga vinmakare. Under senare år har hon fått mycket positiv uppmärksamhet och är nu en mycket välkänd vinprofil i hemlandet. Under veckorna jobbar hon i Douro som vinmakare hos prestigefyllda Quinta do Vale Dona Maria, så det är bara på kvällar och helger hon arbetar tillsammans med sin man, Jorge Serôdio Borges, med sitt eget vin från Quinta de Chocapalha.

Sandras föräldrar köpte 1987 egendomen som består av 45 hektar. Allt var rejält förfallet och i mycket dåligt skick eftersom gården inte hade brukats på över 30 år. Man var tvungen att plantera om samtliga vinstockar och ersatte dem då med portugisiska kvalitetssorter. Quinta de Chocapalha har ett mycket bra läge i regionen och odlingarna gynnas av närheten till havet samtidigt som de har ett bra skydd mot vädrets makter tack vare ett landskap som i det närmaste påminner om en amfiteater. År 2000 blev Sandra färdigutbildad vinmakare och samma år var kvaliteten på druvorna så pass hög att det första vinet kunde produceras. Quinta de Chocapalha producerar idag somsagt bara små kvantiteter, då endast en femtedel (9 hektar) av produktionen används för eget bruk. Kan inte kallas annat än småskalig hantverksproduktion med andra ord.

Vinets namn, CH, är en hyllning till Sandras mamma Alice som kommer från Schweiz (landsbeteckningen är CH) och är det senaste tillskottet av viner från gården. Vinet är somsagt gjort på 100% Touriga Nacional, denna underbara portugisiska druva, som kommer från vinstockar som är drygt 25 år gamla och växer i mestadels kalkrik lera. Druvorna handplockas varefter en varsam selektering av druvorna sker samt avstjälkning innan de först får förjäsa med skalen i sval temperatur, för att därefter jäsa ytterligare 15 dagar i stora kontrolltempererade  lagares. Vinet lagras därefter i 22 månader på små franska ekfat om 225 liter.

CH by Chocapalha Touriga Nacional 2010 (nr 99485 – begränsad mängd/tid)

Pris: 231 SEK

Doft: Underbart maffigt stor, kryddig och mogen doft med massor av mörk frukt/bär, mogna plommon, mineral och örter, aningen fat- och vaniljton. Ganska så druvtypisk måste jag säga, även om sniffen skvallrade om ett välgjort vin…

Smak: Koncentrerad, stor och tät smak av söta, mörka bär och frukter, tydliga svarta sviskontoner, mörk choklad. Vinet är underbart fräscht med tydliga mineraler. Syra och tanniner är avrundade på ett elegant sätt. Smakar mycket och absolut mer.

Passar: Rätter på lamm, nöt, vilt. Mustiga och smakrika grytor, ugnsrostade rotsaker, kraftigare pastarätter.

Slutomdöme: Är nog ett av de absolut godaste portugiser som jag någonsin druckit! Har allt, från smak/doft till genomgående elegans och struktur…passade min gom perfekt. Kan säkert utvecklas ytterligare under 5-10 år i källaren, men är riktigt riktigt god redan nu. Men spring å köp…det kom inte hit många flaskor! Får mycket välförtjänt 4,5/5 stjärnor…på gränsen till 5!

Betyg

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

 

Annonser