Etiketter

, , , , , , , ,

Motalbera LaccentoVinets värld är sannerligen intressant. Utbudet av vin är i det närmaste gigantiskt, så ofta springer jag på viner som jag aldrig tidigare provat…vilket naturligtvis är både roligt, spännande, lärorikt och inte minst – mycket gott! Ibland händer det också, även om det nu inte är särskilt ofta, att jag springer på ett vin med en för mig helt ny druva. Och det är nog få saker som kan få mig så upprymd, när jag vet att jag ska få prova något helt nytt. Så det var med stor spänning vi i helgen korkade upp en flaska Montalbera Ruché di Castagnole Monferrato Laccento 2011, ett DOCG vin på från Monferrato i Piemonte gjort på 100% Ruché…en druva som jag aldrig tidigare ens hört talas om. Enligt uppgift skulle karaktären vara av det lite lättare snittet och passa bland annat till fågel, så den serverades till en ugnsgrillad kyckling med tillika ugnsgrillade grönsaker.

Druvan (Ruché) är, troligen, av italienskt ursprung och växer starkt begränsat framför allt runt byarna Castagnole Monferrato, Refrancore, Grana, Montemagno, Viarigi, Scurzolengo och Portacomaro i Piemonte. Då odlingsarean är förhållandevis liten, så är produktionen av Ruche di Castagnole Monferrato viner därför en av de absolut lägsta i Italien. Druvans exakta ursprung är än så länge okänt, men de två mest framträdande teorierna är att druvsorten antigen är inhemsk från kullarna nordost om staden Asti, eller att den har sitt ursprung i Bourgogne och fördes till Piemonte någon gång under 1800-talet. Klarlagt är att druvan funnits i området i långt mer än 100 år, även om den under större delen av sin historia i Piemonte har odlats relativt obemärkt….det är först på 2000-talet som vinerna börjat marknadsföras och spridas utanför produktionsområdet. Ruche di Castagnole Monferrato fick sin DOCG status så sent som 2010, så det är kanske inte så konstigt att jag inte tidigare uppmärksammat druvan.

MontalberaVinhuset Montalbera är beläget i Castagnole Monferrato, ca 10 km nordöst om Asti i mellersta Piemonte. Idag består egendomen av tre olika vingårdar – den första i Castagnole Monferrato på 130 hektar i ett enda parti, känt för sin produktion av Ruché, den ”röda prinsen av Monferrato”. Den andra vingården ligger i Castiglione Tinella (Langhe), vid egendomen San Carlo som också är födelseplatsen för familjens överhuvud Enrico Riccardo. Den är på 15 hektar i ett enda parti under Moscato d’Asti. Den tredje och minsta, endast 2 hektar, ligger i Castiglione Falletto (Langhe) mitt emellan Serralunga d’Alba och La Morra i Barolodistriktet och här odlas endast Nebbiolo. Montalbera producerar 12 olika viner, varav tre på druvan Ruché där Laccento är husets prestigevin. Detta vin görs bara under de allra bästa åren, och av de allra bästa Ruchédruvorna, varför produktionen stannar vid ca 8.000 flaskor. 95% av druvorna skördas mycket sent, dvs de skördas övermogna, medan de resterande 5% torkas för högre koncentration (appassimento). Efter jäsning i ståltankar lagras vinet 12 månader på flaska.

Den respekterade italienska vinguiden Luca Maroni gav Laccento 2011 hela 99 poäng (99/100)…så visst var förväntningarna höga när det var dags att sätta sig till bords. Nu behövde ingen bli besviken, för detta vin var helt makalöst gott! Redan vid första sniffen förstod vi att detta var något utöver det vanliga, med en doft som genom ett trollslag förflyttade oss till de solvarma och blommande kullarna i Piemonte. Den ljuvliga smaken höll oss sedan drömmande kvar i en serie av varma, italienska sommarminnen. Betagna, överraskade och lite lätt betuttade i denna nya vinupplevelse konstaterade vi ganska snabbt att detta är ett vin som man troligen antingen älskar, eller hatar. De florala tonerna, med djup av solmogna jordgubbar, är minst sagt kraftiga…och det som gör vinet till vad det är. Vi älskade det, men för vissa kan det kanske vara lite för mycket av det goda? Detta är ren sommar på flaska…

Montalbera Ruché di Castagnole Monferrato Laccento 2011 (nr 72722)

Pris: 246 SEK

Doft: Som svensk midsommar på steroider – underbart blommigt, fruktigt och friskt. Inslag av solvarma rosor, viol, mogna jordgubbar, hallon, söt lakrits och en hel del italienska kryddor. Svårt att sluta sniffa helt enkelt…

Smak: Koncentrerat, moget och medelfylligt – men ändå lätt (hur det nu kan gå ihop?). Intensiva florala aromer, med en härlig fruktighet av mogna jordgubbar, skogshallon och kanske lite persika(?). Kryddiga inslag, svartpeppar, med en mycket behaglig balans av syror och tanniner. Elegant, mjukt och så in i bänken gott….!!

Passar: Utmärkt till vår kyckling med ugnsgrilade grönsaker! I Piemonte dricks det gärna till olika långkok, smakrik ost och svamprätter. Skulle nog också passa till fiskrätter av t.ex. lax eller tonfisk, grönsaksrätter, pastarätter mm.

Slutomdöme: Somsagt, ren sommar på flaska…och vi älskade den! Är mycket bra redan nu, men har också lagringspotential på uppåt 8 år. Det är helt klart ett förhållandevis udda vin, med sin koncentrerade blommighet. Men det passade våra gommar alldeles förträffligt och kändes så där härligt sommrigt! Mer av detta tack! Får välförtjänt 4,5/5 stjärnor!

Betyg

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,