Etiketter

, , , , , , , , ,

Muntrive Barbera_smallPå tal om Piemonte, denna underbara vinregion i nordvästra Italien där vi ska spendera en vecka i sommar, så kommer här ett mycket gott vintips från vinhuset Alfiero Boffa – känd för sina klassiska vingårdsbarberor och ”pappa” till konceptet att utveckla viner på Barberadruvan som utvecklas bra också under längre lagring. När det gäller vinet, Alfiero Boffa Muntrivé Barbera d’Asti 2009, som kommer från en 2 hektar stor vingård så blir det inte mer än ca 9.000 flaskor om året – vilket ger ett skördeuttag som är lika lågt som för Bourgognes Grand Cruer. Detta är ett vin som är mycket gott redan nu, men som med sin lagringspotential på ytterligare 1 – 7 år passar väl för källaren. Om du normalt gillar en bra Barbera d’Asti så är denna ett måste att prova…

Alfiero Boffa’s egendom ligger i byn San Marzano Oliveto i hjärtat av Asti-området. Vinhusets rötter går tillbaka ända till början av 1800-talet, men man började buteljera sina viner under egen etikett först 1961. Nello Boffa, den framlidne fadern till nuvarande ägaren Alfiero, planterade egendomens ca 15 olika vingårdar på 30- och 40-talen – alla med varierande  terroir. Denna skatt har Alfiero Boffa vårdat ömt och det ledde bland annat till att han kunde vara tidigt ute med vingårdsbetecknade viner från Asti. Redan 1985 lanserades en serie viner från specifika vingårdar under namnet ”Vigne Uniche”. Stor vikt har alltid lagts vid att vårda de gamla vingårdarna och detta borgar för låga skördeuttag, stor nyansrikedom och elegans. Vinerna har i grunden en gemensam nämnare i Barberadruvan men de olika vingårdarna ger dem alla en egen och tydlig personlighet! Numer återfinns Alfieros son Rossano i företaget och det är han som vinifierar samtliga viner. Anders Röttorp har skrivit en bra artikel om Alfiero Boffa värd att läsa för den som är intresserad.

Vinet är gjort på 100% Barbera från vinstockar som planterades redan 1935 med en densitet om ca 8.000 stockar per hektar. Vingården, som är på totalt 2 hektar, ligger nordost om byn San Marzano på en höjd om 300 meter över havet. Marken är mycket kalk- och sandrik, vilket ger viner med relativt sett hög syra. Vinet har fått mogna i tolv månader på ekfat innan buteljering och bedöms vara som allra bäst 6-12 år efter skörd (2015 – 2021).

Alfiero Boffa Muntrivé Barbera d’Asti 2009 (nr 75756 – BS)

Pris: 201 SEK

Doft: Efter att ha fått lufta i ca 30 minuter…fruktigt, med en aning floral ton. Doftar av mogna körsbär, läder, italienska kryddor, balsamico och en hint av piptobak. Ljuvligt helt enkelt!

Smak: Medelfyllig, frisk och nyanserad med koncentrerad frukt. Smaken av mogna körsbär är påtaglig, men har också inslag av röda bär, örter, ceder, tobak. Bra, välbalanserade syror och tanniner och med en lång, härligt fruktig finnish. Love it!

Passar: I princip till allt i det norditalienska köket, kalv-, lamm- och fläskrätter, pastarätter, pizza….

Slutomdöme: Kan knappt bärga mig till sommaren…vill till Piemonte nu! Det här är nog en av de absolut bästa Barbera d’Asti jag har druckit, med en mycket solid ryggrad. Koncentrerat, och samtidigt så elegant välavstämt…kan inte bli så mycket bättre. Och trots en prislapp på 200 SEK så är det mycket prisvärt – du får ett stort vin för en överkomlig slant helt enkelt!

Betyg

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,