Etiketter

, , , , , , , , ,

Finca el Puig PrioratFirade dotterns 23-års dag i helgen med en härlig familjemiddag! Hon har blivit stor det lilla livet, inte längre den envisa pallevante hon en gång var. Nu är hon en ung, smart och vacker kvinna med ett hjärta lika stort och varmt som solen. Fortfarande envis och vet vad hon vill – men utan tonårstrots. Så det är inte för inte som pappa är mäkta stolt, och njuter av varje minut som jag får spendera med henne. Och vad kan vara bättre än en italieninspirerad familjemiddag, med prat och skratt över bordet och ett gott vin att skåla i. Dagen till ära plockade jag fram ett par av de viner jag beställde senast och som jag sett fram emot att få prova. Den första som korkades upp var en spansk PrioratFinca el Puig 2007 från det välrenommerade vinhuset Gran Clos. Den passade vår Tagliata di Filetto alldeles….underbart bra!

Vinhuset Gran Clos har nyligen rankats som nr 1 i Priorat i samband med en blindprovning, där både toppkritiker, sommelierer och internationella vindomare deltog. Vinhuset befogar över totalt 32 hektar av den finaste vingårdsmarken i Priorat, varav Finca el Puig står för 18 hektar. Vinrankor, liksom människor, når ofta sin topp i motgångar. Detta vin är handgjort från 100 år gamla vinstockar som varje dag ”lider” för att överleva i täta skifferjordar på branta sluttningar. Detta ger dess frukt en unik, koncentrerad och mineraltät komplexitet och har gjort så sedan Carthusianska munkar planterade de första vinstockarna i Priorat på 1200-talet (Priorat är det katalanska ordet för ”Prior”). Vinet är gjort på 55% Grenache, 25% Cabernet Sauvignon, 20% Syrah och lagrat 14 månader på franska ekfat. Dricks 2014 – 2020.

Gran Clos Finca el Puig 2007 (nr 2737)

Pris: 191 SEK

Doft: Härligt mörkbärig, koncentrerad och komplex doft. Svarta körsbär, medelhavskryddor, vått läder, mineral, lite blommighet….doftar ljuvligt!

Smak: Koncentrerat, moget och fylligt med toner av mörka, mogna bär, hallon, björnbär, körsbär. Förnimmer en lätt smak av salmiak, kaffe, korinter, plommon och torkade fikon. Välbalanserat med bra syra och strävhet. Förvånandsvärt kort/medium finnish, hade förväntat mig mer. Kan drickas nu men även lagras ett tag.

Passar: Utmärkt till min filébit, men även till rätter med vilt, gås, anka. Passar säkert också smakrika rätter som t.ex. paella, grytor, pasta.

Slutomdöme: Mycket, mycket gott! Kändes runt, stort, intensivt och mycket välbalanserat somsagt. Alla vid bordet gillade det, vilket tyder på att det nog passar den svenska gommen rätt så bra. Ska ligga ett tag på resten i vinkällaren för att se vad som händer, men detta var en mycket trevlig upplevelse! Mums!

Betyg

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,