Etiketter

, , , , , , , , , ,

Brocard Chablis Premier CruMon dieu! Ibland faller saker och ting helt enkelt på plats av sig självt. Visst hade jag försökt matcha lördagens middag och vin på bästa sätt, men med ett nytt vin som aldrig tidigare testats på bordet så är det inte alltid givet att matchen blir hundraprocentigt lyckad. Men i helgen hade jag tur som en tokig! Förätten var en iskall, gyllengul caspacho med halstrade pilgrimsmusslor, följt av en underbar smörstekt torskrygg med sparrisrisotto. På bordet en flaska Brocard Chablis Premier Cru Fourchaume 2010 som jag blivit rekommenderad, och mon dieu….vilket vin det var! Kanske lite ungt fortfarande, men redan nu gudagott! Och det passade till maten som hand i handske! Både min mor och bättre hälft, liksom jag själv, blev heldsålda på detta vin…och vilken tur att min lilla vinkällare numera innehåller ytterligare ett par flaskor för framtida njutning!

Så här skriver den svenska importören Johan Lidby Vinhandel om producenten JM Brocard:

”Jean-Marc Brocard är en relativt ung producent i Chablis, som med geologisk karta som kompass, snabbt skapade sig en stor egendom på 1970- och 1980-talet. Idag omfattar hans egendom cirka 200 hektar mark, men han köper även in druvor varje år för att täcka sina behov. Hans viner har vunnit stor respekt för sin klassicism och sin rena, friska Chablisstil. Detta, kopplat till förmågan att behålla en varm fruktighet i vinerna, har gjort Brocard till en nyskapare i området.

Ekfat används aldrig i produktionen då man menar att det maskerar den äkta Chablisstilen, med sin rena, mineralbetonade och friska syra. Jean-Marc strävar efter att vinerna så mycket som möjligt skall återspegla jordmånen. Således vinifieras alla olika jordlotter var och en för sig. Sonen Julien, som är vingårdsansvarig sedan 1999 (och VD sedan ett par år tillbaka), har infört biodynamisk produktion och odling på drygt 80 hektar av marken (2011). Detta gör Brocard till den största ekologiska odlaren i Bourgogne! Resultaten visar sig redan med viner som till en början kan uppfattas som något introverta men som har ytterligare djup i sin mineralitet. Brocard har under senare år bland annat fått utmärkelserna Årets Producent och Årets Vinmakare av tidningen Vin och Mat och tidningen Gourmet.”

Det visar sig efter lite närmare efterforskning att uppgiften om att Brocard inte alls skulle använda ekfatslagring är direkt felaktig. Om man läser deras egen tekniska information på nätet använder de faktiskt ek i alla fem grand cru:erna och fyra av nio premier cruer i sitt ”normala sortiment”, däribland denna Fourchaume.  Vissa av deras grand cru:er får också ligga förvånansvärt länge (18 månader) på jästfällningen på ekfat.

Detta vin är gjort på 100% Chardonnay från sydvästliga sluttningar runt byn Maligny, är helt ekologiskt och har en lagringspotential på 5-10 år. Anses vara det kanske mest kända av Brocard´s Premier Cru viner. I Sverige får vi det med skruvkork, till skillnad från Frankrike där det fortfarande säljs med vanlig naturkork. Bra eller dåligt – är en fråga om smak antar jag!

Brocard Chablis Premier Cru Fourchaume 2010 (nr 7457 – BS)

Pris: 201 SEK

Doft: Frisk, mineralrik och fruktstinn doft av mogna, gula frukter (äpplen, päron), lätta toner av smörighet och kryddor.

Smak: Koncentrerad och nyansrik smak av gula/gröna äpplen med toner av citrus, mineraler, honungsmelon. Lite smörkola (det är ju trots allt en Chardonnay) med en hint av rökighet. Känns mycket välbalanserad, med bra syra och ett härligt avslut.

Passar: Somsagt perfekt till maten vi åt – en gaspacho med halstrade pilgrimsmusslor, följt av smörstekt torskrygg med sparrisrisotto. Ett utomordentligt vin till rätter med fisk och skaldjur. Eller varför inte ett glas för sig själv, lite lätt avkylt en ljummen sommarkväll….

Slutomdöme: Mon dieu! Ett elegant och rakt igenom välgjort vin. Enligt vissa Brocard´s bästa vin med tanke också på prislappen – du får helt enkelt en stor Chablis för dessa pengar! Härligt mineralrika och koncentrerade smaker med finstämda toner av Chardonnay´s smöriga, lätt rökiga förtecken. Ett imponerande vin (det andra på mycket kort tid) som förtjänar sina 4½ stjärnor!

Betyg

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Annonser