Etiketter

, , , , , , ,

JuliaKemperTintoFör den som möjligen missat det, så finns det idag många underbart härliga viner från Portugal att tillgå! Blindköpte för ett tag sedan på mig några nyhetsviner och ett av dem korkades upp förra helgen – en Julia Kemper Tinto 2009 från Dão i nordcentrala Portugal. Vinet visade sig vara ett riktigt kanonvin, modernt, elegant och gjort på en blandning på en av mina favoritdruvor – Touriga Nacional, som kanske kan betraktas som Portugals ”nationaldruva”. Även om druvans ursprung inte är hundraprocentigt klarlagt så är man idag nästan säker på att den kommer från området kring byn Tourigo i Dão. Den är en av de populäraste druvorna i Douro distriktet och anses generellt att vara Portugals finaste druva. Förutom i Portugal finns den numera också i Australien och Sydafrika. På grund av druvans storlek blir avkastningen liten, men är också orsaken till den härligt intensiva smaken och de kraftfulla tanninerna. Mmmmmmm!

Det här vinet är helt ekologiskt och framställt med traditionella metoder. Druvblandningen är 50% Touriga Nacional, 25% Tinta Roriz (Aragonêz), 15% Alfrocheiro och 10% Jaen. Vinet är lagrat 12 månader på franska ekfat och 4 månader på flaska.

Julia Kemper Tinto 2009 (nr 79338 – BS)

Pris: 161 SEK

Doft: Som alla goda viner – mycket sniffvänlig! Späckad med mörka bär, medelhavskryddor, en hint av kaffe, ekfat och lite undervegetation.

Smak: Fyllig, rund och stor, med en koncentrerad smak av mogna, mörka bär (björnbär, svarta blåbär), lite kaffe, viol, ceder och kryddor. Välbalanserade syror och tanniner, lång eftersmak. Smakar mycket och mer!

Passar: Nötkött, vilt, kraftiga och smakrika grytor och pastarätter.

Slutomdöme: En härligt underbar Portugis som levererar en supergod och harmonisk helhetsupplevelse. Ett stort plus att vinet är helt ekologiskt – sådant gillas! Känns rakt igenom att det är framställt med kärlek och generationers kunnande. Får fyra mycket välförtjänta stjärnor!

Betyg

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,