Etiketter

, , , , , , ,

Tannin_cellDet kom ett mail och med det en mycket bra fråga – Vad är ”tanniner” egentligen? ”Tanniner” är något som ofta nämns i vinsammanhang och för den glada vinamatören är det kanske inte så självklart vad det är. Så låt oss därför försöka klara ut begreppet, var dessa tanniner kommer ifrån och hur de påverkar vinet. För det första så är tannin en naturligt förekommande polyfenol som finns i växter, frön, bark, trä, löv och fruktskal. I växten förvaras tanninet i små celler (se bild) som går sönder om någon äter av den. Detta är ett skydd för att göra växten svårsmält och illasmakande, främst för insekter. Omkring 50% av torrvikten av växtblad är tanniner. När det gäller vin så tillför tannin både bitterhet, strävhet och komplexitet – dvs det får vinet att till olika grad smaka ”torrt”. Vintanniner är vanligast i rött vin, även om vita viner som har lagrats på ekfat också kan ha en viss förekomst.

Hur smakar tanniner?

Tannin har en sammandragande effekt och smakar därför mycket torrt. Du kan känna det specifikt på mitten av tungan och den främre delen av munnen. I vinet kan tanniner somsagt skapa egenskaper som bitterhet och strävhet, men också bidra till komplexiteten i ett vin. Osötat svart te är ett bra exempel på nästan rent tannin upplöst i vatten. Mat med högt innehåll av tanniner är t.ex.

  • Teblad
  • Valnötter, mandel och nötter med skal
  • Mörk choklad
  • Kryddor som t.ex. kanel och kryddnejlika
  • Granatäpplen, vindruvor och Acai bär
  • Röda bönor

Var kommer vinets tanniner ifrån?

TanninerTanninerna i vin kommer i huvudsak från vindruvorna det gjorts på och från ekfaten det lagrats i. Tanninet i druvan kommer uteslutande från skalet, kärnorna och stjälkarna. Därför tenderar röda viner att ha en väsentligt högre nivå av tanniner än vita viner, eftersom röda viner vid framställning oftast har en mycket längre kontakt med druvorna (skal, kärnor, stjälkar) vilket ger tanninerna mer tid att lösas upp i vinet. Vissa typer av vin har en högre nivå av tanniner än andra, beroende på vilken druva som använts. T.ex. är Nebbiolodruvan, som används i bl.a. italienska Baroloviner, en mycket tanninrik druva vilket också återspeglar sig på vinet som oftast är mycket stramt och torrt.

Då mycket av det vin som produceras också lagras på ekfat, så tillförs via fatet också tanniner via kontakten mellan vinet och träet. Ekfatet är oftast det mest populära valet på grund av de smaker som det lägger till vinet såsom t.ex. vanilj. Men också andra metoder med t.ex. tanninpulver, ekspån och ekstavar växer i popularitet eftersom de metoderna anses vara billigare.

Mycket eller lite tanniner?

Nedan är några exempel på druvor/viner med högt respektive lågt innehåll av tanniner. Man måste dock komma ihåg att vinframställningens stil i mycket hög grad påverkar nivån av tanniner i ett vin. I allmänhet har viner med hög produktion medvetet skapats med en ”rundare” karaktär för att locka en bredare publik.

  • Viner med hög tannin nivå – Nebbiolo, Cabernet Sauvignon, Tempranillo, Montepulciano, Petit Verdot, Petit Sirah
  • Viner med låg tannin nivå – Pinot Noir, Merlot, Zinfandel, Barbera, Primitivo, Grenache

Med detta så hoppas jag att vi har klarat ut vad tanniner egentligen är, var de kommer ifrån och hur de på olika sätt påverkar vår allas favoritdryck – vinet! Själv gillar jag tanninrika viner, speciellt till en god måltid där just dessa viner kommer till sin fulla rätt.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Annonser