Etiketter

, , , , , , , ,

Poliziano Vino NobileMovember har kommit och gått, och nu i mitten av december börjar min självkänsla återkomma i takt med att håret på överläppen blir allt tätare. Tydligen sitter min mojo i mustachen, så mycket har jag kunnat konstatera. Inspirerad av dagarna i Milano för en månad sedan så blev det en Tagliata di Filetto som varmrätt härom helgen och till det serverades en Poliziano Vino Nobile di Montepulciano 2010, vilket visade sig vara en bra matchning till maten. Har tidigare skrivit om Poliziano Vino Nobile di Montepulciano Vigne Nuove 2009 från samma vinhus, ett kanongott vin som tidigare i år förärades hela fyra stjärnor. Så förväntningarna på detta vin var av naturliga skäl höga.

Det här vinet är gjort på 85% Prugnolo Gentile (Sangiovese) samt 15% av Colorino, Canaiolo och Merlot. Den första årgången kom redan 1968 och idag produceras mellan 150 -180.000 flaskor årligen. Vinet lagras 14-16 månader på ekfat och har en lagringspotential på 10-12 år. Och visst var det gott! Poliziano är ett mycket bra vinhus med en hög, jämn kvalitet på sina viner…och detta var inget undantag! Kanske är vinet fortfarande något ungt, tror att några år i källaren kan lyfta det ytterligare ett snäpp.

Poliziano Vino Nobile di Montepulciano 2010 (nr 90314)

Pris: 189 SEK

Doft: Härligt sniffvänlig, mörkbärig och lite kryddig doft av svarta körsbär, mörka plommon, lakrits, torkade russin, italienska örter och fina toner av fat. Doftar härligt helt enkelt!

Smak: Medelfylligt och relativt stramt, men en härlig smak av mogna, mörka körsbär och plommon, inslag av piptobak, ceder, italienska kryddor och kanske lite vått läder. Tydliga, välbalanserade tanniner och integrerade syror, med en koncentrerad och mediumlång finnish. Gott redan nu, men ett par år i källaren kan nog höja detta vin en bit till då jag tycker det känns aningen ungt.

Passar: En härlig lördagsmiddag med grillad oxfilé, ryggbiff eller Entrecote, ugnsrostade grönsaker smaksatta med rosmarin och vitlök och en hemgjord Tsatziki. Mumma!

Slutomdöme: Poliziano gör mig inte besviken, detta är ett mycket gott och bra vin – ingen tvekan om det. Tycker dock att deras Vigne Nuove 2009 var snäppet bättre, och då till en ofantligt bra prislapp (149 kr). Detta vin har dock en lite bättre potential om det får vila lite i källaren…gillar den strama karaktären, smaken och strukturen. Får hur som helst 3,5 av 5 möjliga…på gränsen till 4. Beror mest på att vinet somsagt ännu är lite ungt i mitt tycke.

Betyg:

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Annonser