Etiketter

, , , , , ,

Wine AlzheimersI dagstidningarna kunde man i morse läsa om nya vetenskapliga rön kring rödvinets goda förmåga att bromsa utvecklingen av Alzheimers. Sjukdomen, liksom andra typer av demens, har under lång tid varit en svårknäckt nöt för forskarna. Redan 2008 visade en svensk studie att vin med största sannolikhet bromsade och till och med skyddade mot demens. Man visste bara inte vad det var för ämne som bidrog till detta positiva utfall. Nu tycks man på Buck Institute i USA ha kommit lösningen på frågan något närmare då man har kunnat koppla förekomsten av två proteiner till sjukdomen, och att rödvin tycks ha en påverkan på dess nivåer i kroppen.

Många av dem som drabbas av Alzheimers föds tydligen med en viss variant av ett speciellt protein som kallas ApoE4. Detta speciella protein samverkar med ett annat protein, SirT1, som i sin tur aktiveras av antioxidanten resveratrol som finns i just rödvin (…eller i skalet på röda vindruvor). ApoE4 tycks drastiskt minska nivån av SirT1, något som tycks ha en direkt negativ påverkan på sjukdomsförloppet. Genom att höja nivån på SirT1 så tycks man kunna bromsa upp sjukdomen, och det är där rödvinet kommer in!

Man har länge, i olika sammanhang, pratat om de positiva egenskaper som rödvin faktiskt tycks ha. Speciellt när det gäller hjärt- och kärlsjukdomar. Och nu verkar det som om man hittat ytterligare områden där vinet har en positiv effekt. Det är bra tycker jag! Vin är inte bara gott utan det är, i måttfulla mängder så klart, också rent ut sagt hälsobringande! Det tycker jag vi skålar för….

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,