Etiketter

, , , , , , , , , , ,

Farnese EdizioneSå var man tillbaka på kartan igen, efter en fantastisk sommar och en sannerligen välbehövlig ledighet. Bloggen har helt enkelt fått stå tillbaka under några veckor för mer handfasta aktiviteter som resulterat i många härliga upplevelserna av både gastronomisk-, kulturell- och social karaktär. Bloggmaterial finnes med andra ord i överflöd. Men för enkelhetens skull, och för att smidigt komma in i det hela igen, tänkte jag börja med ett vintips. På väg hem från våra veckor i Italien så stannade vi till vid Bordershop i Puttgarden där jag hittade ett helt fantastiskt vin från det italienska vinhuset Farnese – deras Edizione Cinque Autoctoni VdT.

Farnese är ett ungt, italienskt vinhus som på bara 13 år byggt upp en mycket framgångsrik verksamhet. Vinguiden Luca Maroni har tre år i rad tilldelat Farnese titeln ”Italiens bästa vineri”, nu senast med Antinori som tvåa. Högkvarteret finns i hamnstaden Ortona i Abruzzerna, men man producerar sina viner längre norrut, längst kusten, i en ny hypermodern anläggning i Roseta, belägen i hjärtat av Abruzzernas nya (och enda) DOCG-område, Colline Terramane. Colline Terramane ligger på en platå med vingårdar på hög höjd, första DOCG-årgången därifrån var 2003.  Colline Terramane-området domineras av Farnese som står för 50% av DOCG-områdets totala produktion. Farnese äger vinföretag även i andra delar av Italien, bland annat i Apulien och Kampanien. Farnese’s viner görs främst på Abruzzos paraddruva, Montepulciano, men även Chardonnay och Sangiovese finns representerat.

Farneses ägare Valentino Sciotti och hans team av vinmakare, däribland Marco Flacco och konsult Alberto Antonini, älskar de inhemska druvsorterna från dessa delar av Italien. De strävar efter att höja profilen för södra Italiens förlorade eller underskattade druvor, liksom oupptäckta och ”kärva” odlingsområden. De ser idag efter vinproduktionen för Gran Sasso i Ortona, Vesevo i Avellino, Vigneti del Vulture i Acerenza, Lamadoro och Masseria Pietrosa i San Marzano, Tufarello i Puglia och Vigneti Zabu på Sicilien.

Druvor till Cinque Autoctoni, som betyder ”fem inhemska”, odlas i kommunerna Colonnella, Ortona, Sava och San Marzano. Druvorna Montepulciano (30%), Primitivo (28%) och Sangiovese (30%) är från Abruzzo medan de andra sorterna, som omfattar Negroamaro (7%) och Malvasia Nera (5%), odlas i södra Puglia. Av denna anledning kan vinet inte klassificeras som DOCG, utan klassificeras som en VdT (Vino da Tavola). Man använder också olika årgångar, oftast två, i detta ”supervin” för att få maximal kvalitet och smak. Själva idén med vinet är att påvisa att man kan skapa ett itailenskt ”supervin” med enbart inhemska druvor – och man har i allra högsta grad lyckats! Frågan är – varför finns inte detta kalasvin på Systembolaget?

Värt att notera är också den gigantiska flaskan! När jag först plockade upp den var jag övertygad om att jag höll en liter i handen, men den håller faktiskt de normala 75 cl som vi är vana vid. Jag vägde flaskan tom och vågen stannade på något gram just under 1,2 kg! En bjässe till flaska med andra ord, men det förstärker känslan av ett ”tungt” supervin och det är kanske det som är själva idén?!

Farnese Edizione Cinque Autoctoni

Pris: ca 145 SEK (Bordershop, Puttgarden) – vid privatimport via Systembolaget kostar det 235 kr (enligt uppgift från importören WineWorld AB).

Doft: Underbar näsa med aromatiska kryddor, mogna frukter som svarta vinbär och dito körsbär, kanel, choklad och aningen lakrits. Doftar ljuvligt och mycket!

Smak: Stor och fylligt rund smak. Massor av mörk frukt som plommon, svarta körsbär och vinbär utgör kärnan i denna ”super Italian”, som stöds av underliggande smaker av härliga kryddor, vanilj, tobak och ceder. Välbalanserade, mjuka tanniner och en elegant pigg syra gör detta vin till en mycket angenäm upplevelse.

Passar: Alldeles utmärkt i sin ensamhet, ett gudomligt ”sippvin”. Annars bra till rött kött, vilt, smakrika såser och vällagrad ost. Och till stora delar av det italienska köket förstås.

Slutomdöme: Ett fantastiskt vin, späckat med solvarm frukt från det gamla Italien. Också ett lysande exempel på att man kan finna de mest underbara VdT (bordsvin) viner i Italien. Hade detta varit ett DOCG klassificerat vin så hade det med all säkerhet kostat det dubbla. Detta vin skall definitivt läggas i källaren, så snart jag kommer över några flaskor igen! Får mycket välförtjänt 4½ stjärna, på gränsen till 5.

Betyg

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Annonser