Zanna MontepulcianoTick-tack, tick-tack….tiden rusar iväg och nu är det bara knappa nio dagar kvar innan vi är på väg till Italien. Att på denna korta tid knyta ihop säcken på jobbet och samtidigt klara av både midsommar, helgens planerade kalas och semesterpackning är en ekvation som för närvarande ser lätt oöverkomlig ut. Men på nåt obegripligt sätt så brukar detta alltid lösa sig och det kommer det att göra i år också. Helgen som passerat kanske skulle ha spenderats på aningen mer planering, men nu gick den återigen till underhåll av trädgård och storstädning. Lördagsmiddagen bjöd på grillade Rib Fingers, ugnsbakade körsbärstomater, dito hel vitlök och krispiga Sugar Snaps. Till denna delikata och lätta måltid serverades en Zanna Montepulciano d´Abruzzo Riserva 2006, ett druvtypiskt Montepulciano från Abruzzerna i Italien som släpptes i det tillfälliga sortimentet i juni.

Vinhuset Illuminati är beläget i Controguerra, i provinsen Teramo, och har producerat vin sedan 1890 då Nicola Illuminati grundade egendomen som blev känd som ”Fattoria Nico” (Nicolas gård). Idag förfogar vinhuset över 130 hektar vinodlingar i distrikten Controguerra DOC och Montepulciano d’Abruzzo Colline Teramane DOCG och drivs av Nicola’s sonson Dino, som har lett familjeföretaget sedan 1950-talet. Speciellt deras Riserva viner är kända för att hålla en hög kvalitet.

Zanna vingård, en av de allra första vingårdar som planterades av vinhuset och varifrån detta vin har fått sitt namn, ligger på 287 meter över havet längs kullarna till höger om floden Tronto som successivt slingrar sig ner mot Adriatiska havet. Vinrankorna växer i en porös märgeljord, en form av kalksten som bildats av kalkslam och innehåller höga halter av kalciumkarbonat och lera, som även kan vara mer eller mindre sandblandad. Vinet, som bara tillverkas de år skörden har en hög kvalitet, är gjort på 100% Montepulciano och har lagrats i 24 månader på ekfat om 2.500 liter.

Zanna Montepulciano d´Abruzzo Riserva 2006 (nr 90373)

Pris: 149 kr

Doft: Mogen, varm med toner av mogna skogsbär, söt lakrits, torkad frukt och aningen piptobak.

Smak: Mumsigt fyllig och rund smak med toner av svarta björnbär, torkade katrinplommon, russin, kryddörter och en mild fatnyans. Mjuka tanniner och dito syra, kanske lite för flat?

Passar: Rätter med mörkt kött (nöt, lamm, vilt), tryffel, lagrad ost, Gorgonzola, smakrika såser.

Slutomdöme: Denna medeltida druva är i mitt tycke fantastisk, jag älskar den verkligen. Och detta är definitivt ett druvtypiskt vin med alla de smaker av torkade katrinplommon, mörka skogsbär och italienska örter som jag förväntar mig. Det är gott och smaken sitter där, men…vinet känns faktiskt aningen livlöst. Kan inte direkt sätta fingret på det. Kanske hade jag förväntat mig en aning mer motstånd? Får hur som helst en 3,5 av 5 möjliga.

Betyg:

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

 

Annonser