Etiketter

, , , , ,

Rib FingersSommartid är lika med grilltid! Förutom amerikanarna har jag svårt att tänka mig någon annan nationalitet som grillar lika mycket som medelsvensson. Outtröttligt står han där, i sol likväl som i regn och rusk, och grillar under de ynka sommarmånader som finns till förfogande i vårt avlånga land. Och Svensson, han gör av med knappa 50 kg rent kött om året enligt Jordbruksverket. Är övertygad om att hälften av denna konsumption sker under Maj – Augusti då grillen knappt hinner svalna förrän det är dags att sätta fyr på denna trotjänare igen. Och visst är jag själv en lika stor grillnörd som Svensson – jag älskar att grilla! Inte bara kött, utan också allehanda grönsaker. Gott gotti gott gott!

Tyvärr lämnar det mesta av svensk köttproduktion mycket övrigt att önska, då det som dyker upp i butikens köttdisk oftast är på tok för magert och ”välputsat”. Den till största del nordiska trenden, eller normen, som varit rådande under större delen av 80-, 90- och 2000-talet – att vi inte ska äta fett – har gett oss fläskkotletter utan en gnutta fett och ryggbiff helt utan marmorering. Tyvärr innebär det också att man får ett i princip smaklöst kött som efter tillagning oftast kan klassas som ”skosula” – hårt och utan smak. Med tanke på detta så är det faktiskt konstigt att vi de facto äter så mycket kött som vi gör.

Tack och lov så börjar det nu dyka upp svensk kött som är ”som det ska vara” som min gamla farmor alltid sa. Kött där fettet sitter kvar, som är härligt marmorerat och bjuder på en härlig kött- och grill upplevelse. I brist på bra svenskt kött så har det nu också dykt upp amerikanskt kött i diskarna, med nya spännande styckningsdetaljer för grillen. Provade häromdagen att grilla Rib Fingers, som på svenska motsvarar benfri bringa. Köttet, som är skuret i smala avlånga bitar, har mycket insprängt fett vilket ger det en härligt smörig ton och grillas snabbt (ett par minuter på varje sida). Slutresultatet var fantastiskt gott och mört, och mycket bättre än vad jag förväntat mig. Men visst, det går inte riktigt att jämföra med en riktigt bra ryggbiff eller Entrecote även om det är ett nytt och trevligt tillskott för grillen. Har även provat Flank Steak (flankstek), också den härligt god, smakrik och snabb att grilla. Andra alternativ som t.ex. Top Blade (Fjäderbladsbog) och Chuck Roll (Högrev) återstår dock att prova.

Önskar er alla en riktigt härlig grillsommar!

Annonser