Etiketter

, , , , , , ,

Il Poggione Rosso di MontalcinoInsåg här om dagen att det nu bara är tre veckor kvar till semester och vår årliga tripp till Italien. Även om jag i skrivande stund har oerhört svårt att förstå hur allt ska hinnas med innan vi packar ihop och ger oss iväg, så längtar jag så mycket så att det gör ont! Tror det var länge sedan jag var i så stort behov av semester som i år. Kanske har mina dubbla roller på arbetet sedan årsskiftet tagit ut sin rätt till sist?! Men en vecka i Lombardiet/Veneto, följt av en vecka i Emilia Romagna, boende på två underbara Agriturismo borde ha önskad effekt. Har redan bokat/planerat besök hos Nino Negri, Poli och Allegrini – och fler lär det bli. Förslag på bra, intressanta vinhus att besöka i området emottages tacksamt av läsarkretsen! Antingen via kommentar nedan eller ”Om/Kontakt” i toppmenyn.

För att spä på längtan efter Italien så korkade jag på nationaldagen upp en Rosso di Montalcino 2010 från vinhuset Tenuta il Poggione. Vinhuset har anor från slutet av 1800-talet och är med sina ca 125 hektar vinrankor och 70 hektar olivlundar den tredje största producenten i Montalcino efter Col d’Orcia och Banfi. Vinhuset är känt för att hålla en hög och jämn kvalitet på sina viner, och deras Brunello är kanske det mest kända. Denna Rosso di Montalcino är en yngre, lite mer lättillgänglig version av Brunello, men redan mycket väl utvecklad med en stark karaktär.  Det producerats av 100% Sangiovese druvor från den yngsta av gårdens vingårdar och har lagrats 12 månader i stora fat innan de genomgick en period av lagring på flaska.  Fatlagring är inte obligatorisk för produkten, men det tonar ned de tanniner som är typiska för en ung Sangiovese och ger vinet den komplexa arom och kropp som gör det till en ”ung Brunello”.

2010 var en av de bästa årgångarna någonsin i Montalcino och denna energiska, polerade Rosso fångar definitivt essensen av årgången i en elegant och uttrycksfull upplevelse. Efter flera års experimenterande med en mer lättillgänglig stil av Rosso, har vinhuset återgått till att göra sin Rosso i den strikta och strukturerade stil som de ursprungligen blev kända för – och det känns bra, för detta var gott! Är som sagt ett ungt vin och det har lagringspotential fram emot 2030. 5-10 år i hyllan kommer att göra detta till en riktig godbit!

il Poggione Rosso di Montalcino 2010 (nr 90482)

Pris: 149 kr

Doft: Mogen, varm och rödfruktig med toner av fat, italienska kryddor och kakao. Efter ett par timmars luftning får vinet ytterligare lite stuts, med lite mer frukt och blommighet(?).

Smak: Härlig, medelfyllig smak av röda körsbär och solvarma jordgubbar. Toner av kryddgrönt, ceder, kakao och stenfrukter. Välbalanserad syra och med påtagliga men inte alltör otämjda tanniner. Smakar gott och säkert ännu bättre efter lite lagring!

Passar: Smakrika nöt- och lammrätter, italiensk korv, en smakrik pizza/pasta, grillat….en hel del med andra ord.

Slutomdöme: Ett gott vin med stor potential! Men så gillar jag verkligen Sangioveseviner. Har en härlig struktur som balanserats bra, med mycket smak. Lägger undan ett par flaskor för framtida bruk! Får en välförtjänt 3,5 av 5 möjliga.

Betyg:

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Annonser