Etiketter

, , , , , , , , ,

Insoglio del CinghialeÄnnu en sommarskön helg snart till ända! På stadens torg var det en internationell matmarknad i helgen, där vi förnöjt strövade omkring bland franska ostar och charkuterier, engelsk marmelad och cheddar, italienska delikatesser i alla dess former, tysk knackwurst och mat från ytterligare ett tiotal länder. Det doftade ljuvligt och alla små smakprover fick mig att handla hem både det ena och det andra. Vällagrad cheddar med karameliserad rödlök var en höjdare och den ligger nu och väntar på rätt tillfälle i kylen. Liksom skinkan och alla goa korvar. Den grottlagrade Gruyere’n kunde jag dock inte hålla fingrarna borta ifrån, utan den slank ner redan igår kväll. Med ett glas rött från Toscana – Insoglio del Cinghiale 2011.

Namnet Insoglio del Cinghiale, som förövrigt betyder ”Vildsvinets gyttjepöl”, är inspirerat av den berömda målningen av Eugenio Cecconi, ”La Caccia al Cinghiale nel Padule di Burano”, vilket betyder ungefär  ”Vildsvinsjakt i Buranoträsket”. Cecconi var en berömd italiensk postimpressionistisk konstnär under slutet av 1800-talet och dessutom personlig vän med Lodovico Antinori farfar, Piero Antinori. Vildsvin är stort i Toscana och har varit mer eller mindre en ”stapelvara” i den toskanska köket i århundraden. Inte överraskande är det också en underbar match för detta vin med sin rika, robusta smak.

Vinhuset Tenuta di Biserno ligger på kullarna vid Bibbona norr om Bolgheri och är ca 70 ha stor. Tenuta di Biserno och Sauvignon Blanc-vinet Mount Nelson som produceras på Nya Zeeland ingår i företaget Campo di Sasso som ägs av Piero och Lodovico Antinori. En av vinmakarna på Tenuta di Biserno är svenskan Helena Lindberg som delar sin tid mellan Italien och Nya Zeeland. Druvorna till denna ”supertuscan” anno 2011 består av 33% Cabernet Franc, 32% Syrah, 30% Merlot och 5% Petit Verdot och har skördades från vingårdarna Fonit Intarlate, Vigna San Giovanni och Vigna Le Vallette. 50 procent av vinet har lagrats fyra månader på franska ekfat, resterande del på ståltankar.

Insoglio del Cinghiale 2011 (nr 90424)

Pris: 85 kr (375 ml) alt 175 kr (750 ml)

Doft: Intensiv, ung men relativt kraftig och fruktig doft av syltade mörka bär, balsamico, tobak och örter.

Smak: Fyllig med koncentrerad fruktighet med inslag av mogna svarta vinbär, körsbär, balsamico och lite ceder. Doft och smak balanseras väl, vinet är lite stramt och har en ungdomlig syra. Skulle troligen vinna på lagring i 2-3 år, även om det går ypperligt att dricka nu.

Passar: Vildsvin naturligtvis, liksom andra rätter av mörk kött. Ungnbakade rotfrukter, grytor eller andra ”rejäla rätter”. Passade min Gruyere alldeles utmärkt, så mogna och vällagrade ostar funkar fint. Helt OK att ta ett glas också som det är!

Slutomdöme: Ett helt OK ”supertuscan” med en helt OK blandning av druvor. Välgjort, inget tvekan om det. Men ska sanningen fram så är jag inte en riktigt stor fan av dessa ”supertuscans”, utan förderar de mer traditionella italienska druvorna. Men detta var gott och väl värt att prova om du kommer över det! Halvflaskan finns på välsorterade butiker, helflaskan på BS. Får en välförtjänt 3,5/5.

Betyg:

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

 

Annonser