Etiketter

, , , , , , ,

Crozes-HermitageVilken underbar helg! Lördagen bjöd på årets första altanmiddag i strålande sol med lika strålande sällskap. Mor skulle firas med en festmåltid och lite gott vin, vilket hon också gjordes till stor belåtenhet om jag ska tro på vad hon säger. Hon är en fantastisk kock min mor, men lite av den gamla skolan och väldigt receptbunden. Står den 2 matskedar så är det varken mer eller mindre. Och att lägga till eller dra bort en ingrediens eller två är inte att tänka på. Därför är det lite extra kul när hon förundrat inser att jag fixat till något gott genom att blanda influenser från olika recept och matidéer. ”Hur kan du göra det?” undrar hon alltid lika förvånad och jag skrattar! Hon är bara för go!

Vinet som valdes till varmrätten blev ett franskt Crozes Hermitage Domaine des Lises 2011 från norra Rhônedalen. Druvorna till detta vin kommer från den 5,5 hektar stora egendomen Domaine des Lises, på den stenrika platån söder om byn Tain l’Hermitage, som Maxime Graillot köpte 2003. Druvorna, 100% Syrah, avstjälkas innan de hälls i de betongkar där jäsningen sker. Efter en jäsningstid om ca 2 veckor förs vinet över på fat av fransk ek för lagring i ett drygt år. Endast 10 % av eken är ny då ambitionen är att i vinerna föra fram jordmånen och Syrahdruvans elegans och naturliga fruktighet.

En torr och varm vår bidrog till en tidig blomning, men en osedvanligt kall juli gjorde att utvecklingen i vingården saktade ner och när värmen återvände i augusti gavs goda förhoppningar om en extraordinär årgång. Två kraftiga regnfall i början av september i norra Rhônedalen sänkte dock potentialen och skörden blev till slut stor, men genom hårt urval av bär anses årgången vara mycket bra, med fin balans mellan syra, tanniner och frukt. Och visst smakade det gott redan nu!

Crozes Hermitage Domaine des Lises 2011 (nr 99406)

Pris: 199 kr

Doft: Rund, mjuk, stor och lätt kryddig, utvecklad doft av mogna bär, mörka plommon, kryddiga örter och lite rökigt fat.

Smak: Medelfyllig, ung och lätt kryddig sötfruktig, nästan syltig, smak. Toner av mogna bär och plommon, lite laktrits, söt tobak och aningen peppar i avslutet. Välbalanserad syra och strävhet, även om jag uppfattar vinet som mycket mjukt och runt. Inte mycket till tanniner här inte, bara en massa god frukt förpackad på ett elegant sätt.

Passar: Som vanligt när det gäller Syrah eller Shiraz så passar det bäst till rätter med mörkt kött, typ lamm och nötkött, med smakrika tillbehör. Detta vin gick också alldeles utmärkt att njuta för sig själv – mycket gott!

Slutomdöme: En härligt Rhône vin, om än lite ungt. 5 år i hyllan skadar säkert inte, med så gott som det var redan nu så har jag nog svårt att sitta på den. Mycket smak, härligt något stram karaktär och en rundhet som tilltalar både gom och näsa. Så kan inte ge vinet annat än 4 av 5 möjliga stjärnor!

Betyg

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

 

Annonser