Etiketter

, , , , , , ,

Blue Farm Pinot NoirVar å arbetets vägnar i Köpenhamn i slutet av förra veckan. Sommaren hade nått även vårt sydliga grannland och torsdagskvällen bjöd på ett härligt väder. Middagen intogs på en av stans mest populära restauranger – MASHMan marknadsför sig som ett ”modernt american steakhouse” och har lyckats etablera sig som ett av Köpenhamns hetaste ställen. Man öppnade för ett par månader sedan en systerrestaurang i London som har mottagits oerhört bra av metropolens matskribenter och man benämner krögarna som ”Danish rockstars”. Inte illa! Min 400 grams American Ribeye, med en mixad tomatsallad och chili fries, var gudomlig och uppfyllde mina förväntningar till fullo. Dessvärre hade jag glömt läsglasögonen hemma, så vinlistan fick lämnas över till kollegan denna gång. Och tur var väl det, för han lyckades hitta ett av de bästa Pinotviner jag någonsin druckigt – en Blue Farm Carneros Pinot Noir 2010 från Los Carneros AVA i Sonoma/Napa, Kalifornien.

Vinet produceras av det lilla vinhuset Blue Farm Wines och har vuxit på den 7 hektar stora odlingen Anne Katherina vineyard, beläget bakom ägaren och vinmakaren Anne Moller-Racke’s estate. Odlingen platerades först 2001 och den första årgången kom 2007. Anne Moller-Racke har dock en gedigen bakgrund (över 25 år)inom den lokala vinindustrin och har utvecklat och ägt kända Pinot brands som Robert Stemmler och Donum Estate. Dessa såldes dock i slutet av 2011 till en grupp danska vininvesterare. Detta vin är gjort på 100% Pinot Noir och har lagrats på franska ekfat (60% nya) i 24 månader.

Blue Farm Carneros Pinot Noir 2010

Pris: 350 DKK på Copenhagen Wine

Doft: Underbar näsa av stor, druvtypisk frukt, med nyanser av svarta körsbär, blåbär och aromatiska kryddor som kanel och kryddnejlika. Ett vin man kan bli sittande och sniffa på läääänge!

Smak: Medelfyllig, stor och rund smak. Frukt som plommon, svarta körsbär och blåbär utgör kärnan i denna Pinot Noir, som stöds av sekundära smaker av härliga kryddor och björnbär. Välbalanserade toner av rostat fat och härligt avrundade tanniner gör detta vin till en mycket angenäm upplevelse. Kan med all säkerhet utvecklas ytterligare i upp mot 10 år.

Passar: Smakrik och intensiv nog att passa bra till både fågel-, fläsk- och viltkött. Vinet har också en härlig smidighet som gör det lämpligt att para ihop med både lax och tonfisk. För såser, marinader och tillbehör – välj ingredienser som kommer att spela på de något ”jordiga” kvaliteter som vinet har. Till exempel svamp kommer att passa perfekt, liksom rotfrukter, linser och lök.

Slutomdöme: En härlig, underbart god Pinot Noir som har en något större frukt än normalt. I samspel med de lätt rostade tonerna av fat, den förnimmade jordigheten och de relativt mjuka tanninerna så blommar vinet ut i en härlig doft- och smakupplevelse. Ett av de bättre Pinotviner som jag provat faktiskt. Gillade det mycket! Får hela 4½ stjärna, på gränsen till 5.

Betyg

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Annonser