Etiketter

, , , , , , ,

Schlumberger Grand Cru Saering RieslingVinoFino har gått på sparlåga den senaste månaden. Inte bra. Men arbetet har krävt en hel del och då är det kanske naturligt att skrivandet får stå tillbaka en period. Tack och lov så innebär mycket arbete dock inte att jag slutar prova på nya, spännande viner. Det pågår i lika stor utsträckning under arbetsintensiva perioder som annars. Och det fina i kråksången är att det innebär att jag nu har en hel del att dela med mig av. Som till exempel ett av de viner som inhandlades under vår tur till Paris i början av april – en Schlumberger Riesling Grand Cru Saering 2007 från Alsace i Frankrike. Ett härligt gott, om än lite udda vin, från det välrenommerade vinhuset Domaines Schlumberger.

Vinhusets historia går tillbaka till 1810 då Nicolas Schlumberger köpte 20 hektar vingårdar. Sedan har man byggt på hektaren löpande och de största ”klippen av Grand Cru” gjorde man efter Phylloxera-epedemin 1907-1911 följt av första världskriget utbrott 1914. Idag är Domaines Schlumberger den största privata domänen i Alsace med 140 hektar självägda vingårdar, varav 70 hektar klassas som Grand Cru. Man gör 20-22 olika viner och finns representerade i 60 länder. På Systembolaget återfinns ett tiotal av deras viner, dock inte denna.

Till det här vinet har frukten, från vinstockar om minst 15 år upp till 40-45, hämtats från ost till sydost exponerade delar på 260-300 meters höjd i vingården Saering med en jordmån beståendes av kalksten, limestone och sandsten. Det här sätter en härligt distinkt prägel på vinet där man inte bara finner en torr, syrlig, mineralisk fräschör och kraft utan även lite fruktiga om än udda och smöriga dieselhintar. Det är ett vin med bra koncentration och fruktighet, men som sagt, lite knepig i sin framtoning.

Schlumberger Riesling Grand Cru Saering 2007

Pris: 20 EUR i den franska vinbutiken

Doft: Relativt kraftfull, frisk doft med toner av citrus och gula äpplen. Har en ganska druvtypisk stil med inslag av petroleum och lätt rökig mineralton.

Smak: Medelfyllig, torr, frisk, med viss komplexitet. Smakar mycket med inslag av solmogen citrus och gula äpplen. Skaplig syra, med mineraltoner, lite peppar och relativt lång eftersmak.

Passar: Skulle nog passa bra till en kycklingrätt, t.ex. kyckling i dragonsås. Eller en fiskrätt med lite mjuka, krämiga tillbehör.

Slutomdöme: Som jag har sagt tidigare så är detta vin lite udda. Kanske lite väl påtagliga petroleuminslag för min smak, även om det bidrar till karaktären. Mycket frukt, skaplig syra, lång eftersmak….men nja, inte riktigt vad jag hade förväntat mig av en Grand Cru måste jag säga. Eller så är det bara jag som är kinkig!? Jag ger detta vin 3 av 5 stjärnor!

Betyg

3 Stjärnor - OK, jag gillar det!.

.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

 

Annonser