Etiketter

, , , , , , ,

Portvinsbräserad kycklingfileHelgen är snart till ända, som så många gånger förr. Jag förstår inte var dessa helger tar vägen, tiden tycks gå minst dubbelt så fort under dagar med ett ”ö” i namnet. Men vilken helg det var! Ett strålande solsken över hela Mälarstaden som förde med sig en efterlängtad och underbar vårvärme på ca 15 grader. Igår njöt vi verkligen, både av sol och lite god mat. Lagade en Portvinsbräserad kycklingfilé med selleripuré som visade sig vara en helt underbar anrättning. Matchades bra av en god Vallado 2010 från Duoro, Portugal (nr 95389). Och det hela avslutades med en glufstriggande ingefärspannacotta med limesiprap! En helt makalöst bra lördag med andra ord! Söndagen har ägnats åt trädgårdsarbete, som av någon outgrundlig anledning alltid slutar med ett stort plåster någonstans. Så också i år. Föga förvånande!

Tänkte dela med mig av receptet på denna underbara kycklingrätt. Receptet kommer ursprungligen från boken ”Fredagsgourmet” av Astrid Abrahamsson och Göran Helleblad (1996) – en av mina största inspirationskällor under åren. Tack å bock för det…

Portvinsbräserad kycklingfilé

Ingredienser (4 pers):

  • 4 st kycklingfiléer á ca 130 gr/st
  • ca 1 krm vitpeppar
  • ca 4 tsk fransk ljus senap
  • 4 st stora skivor rökt skinka
  • ½ dl vetemjöl
  • 2 tsk paprikapulver
  • 2 tsk salt
  • ca 2 msk smör
  • 3 dl portvin
  • 2 msk soja
  • 1 msk koncentrerad kycklingfond
  • ca 125 g mjukt smör
  • Steksnöre

Selleripuré

  • 1 rotselleri, ca 500 g
  • 4 st potatisar, ca 350 g
  • 2 msk smör
  • ½-1 dl grädde
  • Salt och nymald vitpeppar

Tillbehör

  • 2 st stora morötter, eller gärna babymorötter
  • 2 msk smör

Så här gör du:

Kycklingfilé

  1. Skär upp kycklingfilén på längden, vik ut och platta till en schnitzel. Krydda med vitpeppar och stryk ut cirka 1 tsk senap på varje schnitzel.
  2. Lägg en skiva skinka på varje kyckling och rulla ihop dem. Knyt ihop med snöre så att de håller ihop.
  3. Blanda mjöl, paprika och salt på ett fat och rulla kycklingen i blandningen.
  4. Bryn kycklingen i smöret i en panna med lock tills de fått fin färg.
  5. Slå på portvin, soja och fond. Dra ner värmen och bräsera sakta under lock i 10-12 minuter.
  6. Lyft upp kycklingen och linda in i folie så att de håller sig varma.
  7. Reducera (koka ihop) vinskyn så att det blir kvar ca 1 ½ dl.
  8. Vid servering, vispa i smöret till en lätt simmig sås.
  9. Tag bort snöret från kycklingen och skär i tjocka skivor.

Rotselleripuré

  1. Skala selleri och potatisen, skär i mindre bitar och koka i lättsaltat vatten. Pressa eller mosa och vispa i grädde och smör. Smaka av med salt och vitpeppar.
  2. Smörglaserade morötter
  3. Skär morötterna i klyftformade bitar och koka 3-5 minuter i lättsaltat vatten. Vid servering värms och glaseras morötterna i smält smör.
  4. Fördela rotselleripurén i mitten på tallriken. Slå såsen som en spegel runt och placera ut kyckling och morötter runt om.

Smaklig spis!

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Annonser