Etiketter

, , , , , , , ,

Poggio A Frati Riserva 1998Solen strålar utanför fönstret och det ser ut att bli en underbar vårlördag! Trädgårdsbestyren, att röja upp vintern från rabatter och grönområden, få snällt vänta till imorgon. Idag ska vi bara njuta av att våren äntligen har hittat hit! Till och med sommaren gjorde sig lite påmind igår kväll när vi korkade upp en mogen Chianti Classico för att matcha den marinerade nötytterfilén på en bädd av ruccola och rödbetor. Vinet, en Poggio a´Frati Riserva 1998, bjöd på solvarm frukt och härliga toner av ett torrt, solgult och böljande landskap i Toscana. Lite stall, lite fat, lite tobak och lite russin – allt i en härlig blandning. Sinnena flöt iväg och över matbordet dröjde det inte länge förrän sommarens italienresa kom på tal. Bara två och en halv månad kvar nu…

Vinet produceras av det anrika vinhuset Rocca di Castagnoli i hjärtat av Chianti, som enligt gamla register framställde vin redan på 940-talet. Gården har en fascinerande historia och har genom århundradena spelat en stor roll i området Chianti’s historia och utveckling. Deras Poggio a´Frati Riserva, namngett av vingården med samma namn, är gjort på 95% Sangiovese och 5% Canaiolo och lagras minst 15 månader på ekfat och ytterligare minst ett år på butelj. Det är de facto inte alltför ofta som ett så moget Chianti når hyllorna på Systembolaget, så det gäller att passa på då detta är ett begränsat parti.

Poggio a´Frati Riserva 1998 (nr. 90030)

Pris: 179 kr

Doft: Lätt kryddig, stor och relativt utvecklad doft av torkad mogen frukt och toner av ceder, tobak och örter.

Smak: Läcker, medelfyllig, mogen och sötfruktig smak. Toner av mogna, torkade frukter (russin, fikon?), lite cederträ, söt tobak och choklad. Välbalanserad men pigg syra och en angenäm strävhet som ger en bra struktur till vinet. Inte alltför långt men dock härligt avslut.

Passar: Som vanligt går en Sangiovese bra till rätter med mörkt kött (lamm, nöt, vilt). Passade också ypperligt till en liten god fransk ost av Paremesantyp som vi njöt av under matlagningen. Och faktiskt, detta vin skulle jag också kunna dricka ett glas av precis som det är!

Slutomdöme: Ooooh vad jag älskar dessa italienska viner. De åstakommer en fruktighet i sina viner som ingen annan. Gillar denna mogna Chianti, som bör drickas nu, då den slinker ner med så mycket smak och karaktär. Gom och näsa har sagt sitt, så kan inte ge vinet annat än 4 av 5 möjliga stjärnor!

Betyg

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

 

Annonser