Etiketter

, , , , ,

Det är sannerligen lätt att få både skoskav och träningsvärk när man besöker en stad som Paris. Efter fyra dagar och drygt 50.000 steg (hade med oss stegräknare) ömmade det lite både här och där, men det var det värt! Efter en långweekend i romantikens huvudstad har jag blivit lite smått förälskad. Bästa resesällskapet (min bättre hälft), bra hotell, härlig mat och goda viner kan ha bidragit till min lilla flört med Frankrike. Fyra helt underbara dagar, som gick alldeles för fort, har skapat ett något större intresse för denna del av Europa måste jag tillstå. Som italienfreak har jag nog varit lite väl motsträvig till den franska snobbismen, men har nu insett att det faktiskt finns så mycket mer. Paris som stad är helt otrolig, med sin fantastiska arkitekturhistoria som sträcker sig från medeltiden fram till idag. Och ställen som Notre Dame, Louvren, Eiffeltornet och Sacré Coeur är alla fantastiska skapelser väl värda lite skoskav. Och visst, det blev en hel del god mat och gott vin därtill!

Hotel Delavigne ParisVi bodde på ett litet, genuint, franskt hotell i Latin Quarters i centrala Paris – Hôtel Delavigne. Läget kunde inte ha varit bättre. Den stora shoppinggatan Boulevard St Germain låg ett stenkast från hotellet, Notre Dame och Louvren på ca 15 minuters promenadavstånd och metrostationen Odéon bara några hundra meter bort. Även Eiffeltornet ligger på promenadavstånd (ca 4 km). Latin Quarter är också känt för att ha många bra små restauranger, barer och brasserier och vi hittade ett par riktiga pärlor nära hotellet. Hotellet i sig var relativt enkelt (tre stjärnor), men med trevliga rum (ganska små, men det är typiskt för Paris) och på en lugn sidogata. Ägarna var helt fantastiska och tipsade gärna om vadhelst man frågade efter. Kan därför varmt rekommendera detta ställe för den som letar läge och det genuina Paris.

Bouillon RacineHar också ett par bra restauranger i närheten som jag vill tipsa om. Den första – Bouillon Racine – låg ett stenkast från hotellet på 3, rue Racine. Restaurangen har funnits på samma adress sedan 1906 och är numera listad som ett historiskt monument. Den Art Nouveau inspirerade dekoren är helt fantastisk och man tas tillbaka i tiden till 1900-talets början. Menyn är klassiskt fransk och maten var precis lika angenäm som dekoren. Jag valde deras ”Le Menu 1900” som innehöll en Foie Gras av anka, en Tournedos med potatisgratäng samt tre utvalda ostar. Helt fantastiskt! Framförallt deras egengjorda Foie Gras som serverades med smörstekt bröd och fikonkompott som formligen fick gommen att gå i spinn! Väl värt ett besök om man gillar genuin fransk mat!

Restaurant AllardDen andra restaurangen blev jag tipsad om av en vän (tack Anders J) och också den var en upplevelse. Restaurant Allard ligger på 41 Rue Saint-André des Arts mellan Saint Michel och Saint Germain des Prés, bara 300 meter från hotellet. Det är definitivt lite Belle-Époque charm över det hela, men så har också detta ställe anor som sträcker sig tillbaka till 1900-talets första hälft. Här stolpar man in rakt in i köket och blir sedan placerad vid ett trångt bord med närmsta granne bara centimeter bort, och det är nog en del av charmen med Allard. Restaurangen, som också den serverar klassisk och rustik fransk cousine, har ett brett klientel och många av världens storheter har någon gång satt sin fot här. Vår kypare, som förövrigt påminde starkt om René i ”‘Allå ‘allå ‘emliga armén”, gjorde den klassiska inramningen komplett. Startade med ett gäng smakrika Escargots de Bourgogne för att sedan njuta en underbar Coq au Vin. Klassiskt, rejält, rustikt, gott och prisvärt – väl värt ett besök!

Och visst drack vi några goda viner, men det kommer i ett annat inlägg!

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

 

Annonser