Etiketter

, , , , , ,

Hewitson Baby Bush MourvedreSer fram emot ett par dagars ledighet under påskhelgen. Trots att kung Bore fortfarande har ett visst grepp om mellansverige så har min årligen återkommande vårtrötthet infunnit sig. Längtan efter sol, värme och grönska växer sig starkare för var dag som går. Så lite ledighet är välkommen och ger mig en chans att lapa lite av de tunna solstrålar som letar sig ner genom molntäcket ovan. Skärtorsdagens middag blev en enkel men ack så god anrättning – en grillad ryggbiff med ett stort knippe likaledes grillad sparris, toppad med en god olivolja och flingsalt. Rena, fina smaker helt enkelt. Till detta bjöds ett Hewitson Baby Bush Mourvédre 2010 från Barossa Valley, Australien. Vinet finns tyvärr inte att få tag på i Sverige, är inköpt på finska Alko. Och visst passade det bra till den lille goe köttbiten.

Vinet är gjort på 100% Mourvèdre  och har vilat på sin fällning under 15 månader på nya franska ekfat för att få rätt smak och struktur. Vinstockarna har drivits upp från sticklingar från plantor som planterades redan 1853 och vinet marknadsförs därför som ”det äldsta Mourvèdre på jorden”! Producent är det familjeägda vinhuset Hewitson i Barossa Valley strax utanför Adelaide i södra Australien, grundat av Dean Hewitson, som kunde bärga sin första vinskörd 1998. Vinhuset förfogar över sex hektar egna vingårdar och köper dessutom druvor från kontrakterade odlare. Produktionen uppgår till cirka 350 000 flaskor per år. Vinets årgång har fått 90 poäng av Robert Parker.

Jag måste säga att jag gillar druvan! Den har en fruktig jordighet över sig som tilltalar mig mycket. Även om detta vin är ungt så levererar det en len bärighet med väl avvägda tanniner, med toner av mörka bär och örter. Går utmärkt att dricka nu men kan med fördel lagras i ytterligare 10 år.

Hewitson Baby Bush Mourvedre 2010

Pris: 14,99 EUR (finska Alko)

Doft: Lätt kryddig, fruktig och nästan blommig doft, med toner av fat, jord och fuktig undervegetation. Inslag av mörka bär och örter.

Smak: Medelfyllig med koncentrerad frukt, framförallt blåbär och björnbär. En rustik, lätt dammig jordighet gör sig påmind och blandas med rika toner av salvia, mörka bär, svarta plommon och aningen läder. Mjuk syra med balanserade tanniner, relativt kort slut.

Passar: Till rätter med mörkt kött – nöt, lamm, anka. Säkert också till mustiga grytor. Var också gott att njuta enbart i sig självt.

Slutomdöme: Ett bra vin, det är ingen tvekan. Gillar somsagt druvan, och det små buskarnas (baby bush) kontakt med jorden slår igenom och skapar något speciellt. Mumsigt och köper gärna en flaska till när jag springer på en. Får betyget 3,5/5.

Betyg:

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Annonser