Etiketter

, , , , ,

Fiskgryta med saffranFiskgryta är helt enkelt makalöst gott! Läckerheter från havet, som torsk, lax eller räkor blandas med spännande smaker från land och bildar något helt eget. Fänkål, tomat, örter och saffran är några ingredienser som får fiskgrytan att formligen flyga. Denna variant ackompanjerad av en egengjord, krämig aioli lagade jag för ett par helger sedan och den blev ljuvligt härlig. Till det hela serverades en sval Dussourt Scherwiller Riesling Réserve Prestige 2009 från Alsace som i sig själv lyfte det hela ytterligare ett snäpp. Tänk att något så gott kan gå så snabbt att laga!

Saffransdoftande Fiskgryta

Ingredienser (4 pers):

  • 400 g kolja/torsk (färsk el fryst)
  • 1 gul lök
  • 3 vitlöksklyftor
  • 1 fänkål
  • 400 g fast potatis
  • 200 g morötter
  • 3 msk olja
  • 1/2 g saffran
  • 4 msk tomatpuré
  • 8 dl fiskbuljong (vatten och buljongtärning eller fond)
  • 2 tsk timjan
  • salt och peppar
  • 2 msk hackad dill
  • 1/2 citron

Aioli

  • 1 äggula
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1/2 tsk vitvinsvinäger
  • 2 msk olja
  • 1/2 dl matlagningsyoghurt
  • salt och peppar
  1. Tina fisken.
  2. Sätt ugnen på 250°C.
  3. Skala och finhacka lök och vitlök. Ansa och finstrimla fänkålen. Skala och tärna potatis och morot.
  4. Fräs lök, vitlök och fänkål i en stor gryta i hälften av oljan, strö på saffranet. Tillsätt potatis, morot och tomatpuré och fräs ca 3 minuter. Tillsätt buljongen och timjanen. Låt småkoka ca 10 min.
  5. Aioli: Vispa ihop äggulan med pressad vitlök och vinäger. Tillsätt oljan lite i taget under kraftig vispning. Rör ner yoghurten. Smaka av med salt och peppar. Tips: Gör gärna dubbel sats för den går åt!
  6. Smaka av grytan med salt och peppar. Skär fisken i tärningar. Tillsätt dem i grytan och låt stå på svag värme ca 5 min. Hacka dillen och rör ner den.
  7. Skär citronen i klyftor/skivor och servera till grytan med en rejäl klick aioli.

Smaklig spis!

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Annonser