Etiketter

, , , , , , ,

De Loach Pinot NoirVi har en liten vingrupp på FB där vi utbyter vin- och mattips bland likasinnade. Min vinbroder Greger ställde sig häromdagen frågande till om gruppens medlemmar verkligen provade de tips som publicerades, och visst gör jag det! Till lördagsmiddagen plockade jag upp ett av de otaliga tips vi fått – en De Loach Russian River Valley Pinot Noir 2009 från Sonoma County i Kalifornien, USA, för att matcha min Gordon Ramsay inspirerade Marsalabräserade kyckling. Jag fullkomligt älskar en bra Pinot Noir! Det är ett vin som jag en ljummen sommarkväll kan sitta och njuta av länge länge och drömma mig bort till sydligare breddgrader.

Vinet, som består av 90% Pinot Noir och 10% Syrah och har fått mogna på 225 liters franska ekfat, produceras av vinhuset De Loach Vineyards. Företaget grundades av Cecil De Loach 1975 och tillhör idag ikonerna på Kaliforniens vinhimmel och firmans viner noteras regelmässigt 90+ i Wine Spectator. Man äger vingårdar i de bästa, svalaste lägena och är något av specialister på Chardonnay och Pinot Noir – passande i denna, den mest Burgundiska av Kaliforniens dalgångar. Sedan 2003 drivs firman med franska vinhuset Boisset som mycket aktiv partner och de tillhör de facto Boisset Group. De Loach har en djup respekt för områdets terroir och man befinner sig mitt i en omställningsprocess mot biodynamiska principer. Vinifiering sker i små fat, var vingård för sig. Pinot Noir får jäsa naturligt med vildjäst i öppna ekfat. Det mesta av Chardonnay fatjäses och lagras med jästkontakt. All ek är givetvis fransk, varav 25% förnyas varje år. För bästa extraktion under jäsningen måste skal och kärnor regelbundet tryckas ner i musten, vilket görs med helt manuell Pigeage – en skonsam metod för druvorna. Firmans toppviner OFS (Our Finest Selection) är rankade bland de absoluta toppvinerna i Kalifornien för Pinot Noir och Chardonnay.

Den första sniffen överraskar mig. Frukten finns där med djupröda hallon/jordgubbar som bärare, men också en doft som instinktivt påminner mig om farmor och farfars gamla källare. Det finns en fuktig och lite skitig jordighet i det hela som inte riktigt passar in i mitt tycke. Den medelfylliga smaken innehåller den frukt jag förväntar mig, hallon, svart vinbär och en aning vanilj. Men också den får mina sinnen att koppla till en lite unken källare. En Pinot kan i ärlighetens namn ha en liten touch av multna löv över sig, men då ofta i harmoni med vinet i övrigt. Och det gillar jag. Men här är det som om alla egenskaperna egentligen finns där, men inte riktigt passar ihop. Och för ett vin som kostar ett par hundralappar förväntar jag mig mer!

De Loach Russian River Valley Pinot Noir 2009 (nr 2222)

Pris: 199 kr

Doft: Bärig, ganska stor och rund doft med tydliga inslag av hallon, jordgubbar, körsbär och kryddor. Tyvärr kommer också den aning unkna källardoften ganska snabbt, vilket skapar en lätt förvirring. Doften är inte helt oangenäm, men den stämmer på något sätt inte.

Smak: Medelfyllig med en god fruktighet. Hallonbåtar kombinerat med svart vinbär och jordgubbar. Bra syra och mjuka tanniner. Men smaken av fuktig jord, som förstärks av doften, passar inte min gom till 100%.

Passar: Grillad fisk, lamm, fågel, fläsk men också lätta rätter på nötkött.

Slutomdöme: Får inte ihop det, det är i mitt tycke något som inte riktigt passar ihop i det här vinet. Då jag får anta att det är gjort för att smaka precis som det gör, så får jag bara konstatera att stilen inte riktigt passar mig. Och som jag sa, för 199 riksdaler förväntar jag mig mer. Så baserat på pris i förhållande till ”kvalitet” så får detta vin 2,5 av 5 möjliga stjärnor, dvs mitt emellan ”Bra vin – jag gillar det” och ”OK vin men tevksam om jag köper det igen”!

Betyg

2½-Stars

.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Annonser