Etiketter

, , , , , ,

Robert Brun Cuvee des Sires Grand Cru 2006Kung Bore behåller sitt isande kalla grepp om Norden. Var på jobbresa i början av veckan till Helsingfors/Tammerfors där snön fortfarande ligger meterdjup på sina ställen och kylan har bitit sig fast. Inte ett enda litet ynka vårtecken i sikte, varken i Finland eller här hemma. Hörde från en kollega som bor i Belgien att man här om dagen fick 15 cm nysnö som skapade en sanslös oreda (läs kaos) i stort sett överallt i landet. Själv har jag bokat en romantisk långhelg i Paris veckan efter påsk, med syfte att få lite vårkänsla i kroppen. Men nu vet i sjutton, verkar som man får släpa med sig vargpälsen även dit! På tal om Frankrike så fick jag dock lite vårkänslor tidigare i veckan när det bjöds på en underbar champagne vid ett tillfälle – en Roger Brun Cuvée des Sires Grand Cru 2006. Det var nog ett av de absolut godaste bubbel jag druckit!

Det lilla vinhuset Roger Brun, som har anor som går tillbaka ända till franska revolutionen, ligger nära centrum av den lilla Grand Cru byn Aÿ i Champagne-Ardenne, Frankrike. Idag drivs företaget av den karismatiske Philippe Brun och är känt för att producera egen Champagne av absolut högsta klass. Vinhuset är också en av de viktigaste leverantörerna till det mer kända Bollinger, vilket kanske kan skvallra om kvalitén på produktionen. Vinet, som är en vintage (görs endast de år då kvalitén på druvorna är tillräckligt hög) och gjort på 70% Pinot Noir och 30% Chardonnay, är designat för lagring. Den är underbar att dricka nu men utvecklas konstant i upp mot 20 år. Detta är enligt tillverkaren ingen Champagne att leka med, vilket också klart och tydligt annonseras på etiketten: ”NOT to be drunk from an actress’s shoe.”

.

Roger Brun Cuvée des Sires Grand Cru 2006

Pris: Finns dessvärre inte på Systembolaget. På champagneriet.dk kostar den 349 DKK (ca 390 SEK)

Doft: Stor, fruktigt pärlande doft av persika, citrus och aningen ananas.

Smak: Torr, stram och ung men ändå med mycket frukt. Toner av citron, honung, vanilj. Ekfatslagringen är perfekt balanserad i smaken och finns med i bakgrunden. Vid lagring kommer smaken att förändras och ge en mer rund, smörig och rostad karaktär.

Passar: Som ung Champagne (upp till 7 år) som en härlig aperitif vid festliga tillfällen! Som äldre och vällagrad, till vällagade rätter av både ljus fågel och fisk.

Slutomdöme: En underbar Champagne redan nu, med en härligt fräsch fruktighet mitt i det torra och strama. Perfekta bubblor, små, porlande. När jag fyller år senare i år så vill jag mycket gärna bli firade med denna dryck! Ska verkligen försöka komma över ett par för att lägga undan till kommande högtidsdagar! Kan inte ge det annat än 5 av 5 möjliga stjärnor! En Champagne att njutas i det bästa av sällskap!

Betyg:

5 Stjärnor - Helt fantastiskt!

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Annonser