Etiketter

, , , , , ,

Tokara Directors ReserveDotter med pojkvän har varit hemma i helgen! Härligt att få se det lilla livet igen, blir inte så ofta nu för tiden då universitetsstudier tar upp det mesta av både vardag och helg. Desto roligare när de väl kommer hem, blir lite extra festligt. Så också igår kväll. Bjöd på en smakrik Ceviche med färsk lax och tonfisk som förätt och en härlig Tournedos med rödvinsreduktion och italiensk potatiskaka (Tortiera di patate e funghi) som varmrätt. Underbart med hela familjen samlad runt bordet, mycket skratt, prat och skvaller. Som det ska vara med andra ord. Till varmrätten drack vi en av de röda nyheterna i mars, en sydafrikansk Tokara Director´s Reserve 2008. Druvblandningen, som nog får anses vara av klassiskt Bordeauxsnitt, består av 73% Cabernet Sauvignon, 15% Petit Verdot, 6% Merlot, 4% Malbec och 2% Cabernet Franc. Och som det smakade!

Vinet, som förövrigt vunnit Silver i Decanter Awards 2011 och fått 94 poäng i Wine Advocate 2011, tillverkas av vinhuset Tokara Winery i vinregionen Stellenbosch i Sydafrika. Vinhuset har på senare tid blivit ett av de mest respekterade och berömda i landet och producerar vin av mycket hög klass. Gård och ägor köptes av den nuvarande ägaren GT Ferreira med familj så sent som 1994 med avsikten att bo där, men ganska snart insåg han potentialen för vinframställning och skapade Tokara. De första vinerna kom ut på marknaden 2005. Och det tackar jag för! Vinet har lagrats i 22 månader på franska ekfat och har mognat till ett helt underbart vin som kan njutas redan nu! Tror dock det finns ytterligare lite extra njutning att krama ur denna om man har uthålligheten att spara den några år.

Tokara Director´s Reserve 2008 (nr 90198)

Pris: 179 kr

Doft: Stor, utvecklad doft som skvallrar om mycket svarta vinbär, rostat fat och lite vanilj. Förvånande nog så tyckte vi alla att det också fanns en svag nyans av…dill. Känns i tonen både rund och jordig. Doftar mera!

Smak: Fyllig och rund med mycket av koncentrerade mörka bär, framförallt svarta vinbär och torkade russin. Mycket frisk, välbalanserad och komplex smak med härliga toner av kakao, lakrits och påtagligt fat. Mjuka, härliga tanniner och ett härligt fruktigt och långt avslut. Underbart!

Passar: Till de flesta kötträtter av mörkt kött – nöt, lamm, vilt. Kan tänka mig en krämig anrättning som en bra balans med vinet. Naturligtvis skulle detta vin också med fördel kunna njutas till en riktigt god och vällagrad hårdost!

Slutomdöme: Ett i mitt tycke suveränt gott kvalitetsvin med mycket karaktär. Jag gillar den stora, koncentrerade och friska frukten i vinet och den härliga strukturen. Jag kan inte annat än att ge detta vin full pott, dvs 5 av 5 möjliga stjärnor. Detta vin passade mig perfekt…

Betyg:

5 Stjärnor - Helt fantastiskt!

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

 

Annonser