Etiketter

, , , ,

GR-174 PrioratAtt namnsätta vin kan inte vara det lättaste!  Speciellt om man vill förmedla något, kanske en känsla, ett intresse eller en koppling, för/till det vin man tillverkat. Därför undrar man lite över namnet på det vin vi provade igår, en GR-174 från vindistriktet Priorat i nordöstra Spanien. Låter mer som en beteckning på ett avancerat stridsfordon för trupptransport än ett vin. Eller en flygplanstyp. Eller en hamnkransmodell. Men ett vin…njae, inte riktigt va? Efter lite efterforskning så visar det sig att det faktiskt finns en naturlig koppling mellan vinet och namnet. GR-174 är nämligen vägnumret på den vackra slingrande väg som korsar distriktet Priorat. Så enkelt var det!

Vinet, som är gjort på 35% Garnatxa, 35% Cabernet Sauvignon och 30% Carinyena, kommer från vinhuset Casa Gran del Siurana i det fortfarande lite trendiga kvalitetsdistriktet Priorat. Druvorna kommer från vingårdar i elva byar i Priorato, de flesta terrasserade, eller i branta sluttningar med rikt skifferinnehåll. 50% av vinet är lagrat nio månader på franska ekfat, resterande är oekat.  Casa Gran del Siurana är ett relativt nytt företag i det intressanta Priorato. Ungt, men med rötter djupt i historien. Företaget ingår i företagsgruppen Peralada, där bl a också ingår Castillo Perelada och Cims de Porrera. Man hade länge letat efter lämplig vingårdsmark för produktion av högklassiga Prioratoviner och mot slutet av 1990-talet lyckades man förvärva två egendomar, som skulle kunna komplettera varandra. Den ena var La Casa Gran, en egendom med en 300-årig historia. I huset hade de munkar bott som bland annat odlat vin på egendomen. Här på slätten kring huset planterade man år 2000 Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Syrah och Merlot i de 6,63 ha stora vingårdarna som ligger på slättmark med en jord som huvudsakligen består av sediment från floden Siurana som flyter här. Man köpte också egendomen La Fredat, också den belägen i Bellmunt del Priorat, men i den bergigare delen, där de terrasserade vingårdarna klättrar i den skifferrika jorden. Här började man 2001 plantera 9,82 ha med huvudsakligen de för området traditionella druvsorterna Garnacha, Cariñena och Monastrell, men även Cabernet Sauvignon och Syrah.

GR-174 Priorat 2011 (nr 2770)

Pris: 129 kr

Doft: Vinet har en stor, rund och tilltalande doft av mörka bär och kryddor. Lätt fatton.

Smak:  Smakar fantastiskt gott. Elegant, välbalanserad och kryddig smak av skogshallon (mycket av den varan – gott), mörka plommon och kakao. Gillar de väl avvägda tanninerna och syran i vinet.

Passar: Goda kötträtter av lamm och nöt, grytor och spansk ost.

Slutomdöme: Ett i mitt tycke mycket gott vin med en härligt intensiv bärighet. Lätt stramt men samtidigt runt, fylligt och kryddigt. Ett vin som passar min gom bra med andra ord. Ger vinet 4 av 5 möjliga stjärnor!

Betyg

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Annonser