Etiketter

, ,

Kinesiskt vinDet var ganska exakt 4½ år sedan, sensommaren 2008. Jag var på jobb i Helsingfors och besökte en kväll tillsammans med en kollega en av stans bästa kinesiska restauranger. Maten var ljuvlig med dumplings i alla dess former och smaker, utsökt kinesisk anka och en massa annat gott. Till det hela skulle vi naturligtvis dricka lite vin. Utbudet var relativt bra men vi blev rejält förvånade när vi också hittade en mindre samling kinesiska viner på vinlistan. Vi kom naturligtvis fram till att kinesisk mat tarvar kinesiskt vin, så vi beställde in en kinesisk Cabernet Sauvignon. Vi var ju bara tvugna att pröva.

Jag kommer ihåg att vinet slog oss med stor häpnad! Det var utvecklat, smakrikt och med en hel del karaktär. Jag vet inte riktigt vad vi hade förväntat oss, men vinet var mycket gott och vi kunde för allt i världen inte förstå att detta kunde komma från Kina. En förutfattad mening – absolut! Men ingen av oss hade hört talas särskilt mycket om kinesiskt vin, eller att de ens odlade druvor för vinproduktion i det stora landet i öster. Vi diskuterade naturligtvis vår egen trångsynthet, men också vad detta i praktiken skulle komma att betyda. När Kina får upp farten, och bevisligen kan göra vin av den kaliber vi nyss avnjutit, vad händer då? Om jag minns rätt så blev slutklämmen på diskussionen att vi banne mig skulle bli vinimportörer med fokus på Kina. Vi bröt upp för kvällen och saken fördes aldrig mer på tal. Tyvärr!

Idag, snart fem år senare, läser vi näst intill dagligen om kinesiska riskkapitalister och miljonärer som köpt upp närmast hela årgångar av prestigeviner från både Bordeaux och Bourgogne. Dessutom har välbärgade kineser även börjat köpa upp hela vingårdar i framförallt sydvästra Frankrike, mycket pga den växande efterfrågan på vin i Kina. Mellan 2007 – 2011 steg vinkonsumtionen i Kina med makalösa 144 %, och ökningstakten ser ut att hålla i sig.

Samtidigt som kineserna investerar i Europa så har landet i sig självt smugit upp som en seriös vinproducentnation. Hur många hektar som det odlas druvor för vinproduktion på är det väl egentligen ingen som vet. Men att det är mycket, det anar de flesta. En nyligen släppt rapport om sakernas tillstånd i Kina, beställd av Vinexpo och som presenterades i London förra veckan, visar att landet 2011 var det åttonde största när det kommer till vinproduktion. Samtidigt spår rapporten att Kina år 2016 kommer att gå förbi både Australien och Chiles vinproduktion.

Värt att notera är att Systembolaget i dagsläget inte har ett enda kinesiskt vin i sitt sortiment. Dags att vakna och inse att Kina är på väg att erövra vinvärlden, eller i alla fall delar av den! Är det för sent att bli vinimportör?

Källa: WOW News

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Annonser