Etiketter

, , , , , ,

Bin 555 ShirazAtt ha en vän som står en nära, en som sedan barnsben har följt en genom livet, som känner en utan och innan och delar många gemensamma minnen…det är rent ut sagt förbannat skönt! Trots att min bästa vän sedan många år bor i Skåne så har vi och har alltid haft en mycket nära relation och kontakt. Lite Knoll & Tott över det hela! Och igår kväll dök han upp, knackade på dörren och frågade om han kunde få låna en säng över natten. Det stora ämnet för kvällen blev naturligtvis den planerade resan till Italien i sommar, vilka vingårdar vi vill besöka och vilka rutter vi ska köra. Med sig hade han en flaska Wyndham Estate BIN 555 Shiraz 2010, som trots att det var måndag avnjöts till en god, stenugnsbakad men dock inköpt pizza.

Vinet kommer från vinhuset Wyndham Estate som ligger i Hunter Valley i regionen New South Wales i Australien och vars historia går tillbaka ända till 1828. Grundaren, George Wyndham, planterade 1830 Australiens första kommersiella odling av Shiraz och anses därmed vara anfadern till dagens australiensiska Shirazviner. Wyndham Estate BIN viner är alla gjorda på multi regionala blandingar av den specifika druvan och i detta fall Shiraz från sydöstra Australien. Vinet har före blandning lagrats i 18-22 månader på franska och amerikanska ekfat.

Wyndham Estate BIN 555 Shiraz 2010 (nr 6829)

Pris: 99 kr

Doft: Mycket fruktig, pepprig doft med inslag av mogna mörka bär och frukter (plommon, skogsbär), mörk choklad och en lätt fatton. Kanske aningen finsk lakrits också…med ett stänk av mynta?

Smak: Fylligt med stor frukt. Mogna björnbär, plommon, svarta körsbär och lite örter. Lätt vanilj- och fatton, med avrundad syra och mjuka tanniner. Relativt kort avslut.

Passar: Till nöt- och lammrätter, grillat, pizza, smakrika rätter…

Slutomdöme: Skapligt allroundvin som dock inte riktigt får mina smaksensorer att rusa iväg. Slinker ner lätt, men är kanske lite för söt och karaktärsfattig för min smak. En OK Shiraz, men har smakat väsentligt bättre. Får dock rättvist 3 av 5 möjliga stjärnor.

Betyg:

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

 

Annonser