Etiketter

, , , , , , ,

Poliziano Vino Nobile di MontepulcianoRedan söndag! Det är bara att konstatera att helgerna har en tendens att vara alldeles för korta. Undrar om det har med åldern att göra, känslan av att tiden rusar iväg? Nåväl, nog med filosoferande. Fredagskvällen bjöd på ett mycket gott vin till middagen, en Poliziano Vino Nobile di Montepulciano Vigne Nuove 2009 från södra Toscana. Vino Nobile di Montepulciano är generellt sett ett kraftigt rött vin från området kring staden Montepulciano. Vinet domineras av druvsorten Sangiovese, i Montepulciano ofta även kallad Prugnolo Gentile, men innehåller ofta en liten del av till exempel Canaiolo Nero. Det är traditionellt ett relativt tanninstint vin med mycket frukt och kraft som passar utmärkt med kötträtter, pastarätter och det mesta med tryffel, porcini och murklor.

Vinhuset Poliziano skapades 1961 av Dino Carletti, fadern till den nuvarande ägaren Federico, och räknas idag utan tvekan till en av de stora kvalitetsproducenterna inte bara i Toscana utan i hela Italien. Odlingarna omfattar ca 120 hektar och man producerar ett begränsat urval av viner av högsta kvalitet. Namnet Poliziano är taget för att hedra den italienska skalden Angelo Poliziano (1454-1494). Detta vin kommer från unga stockar (Vigne Nuove) som planterades i början av 1990 talet med en högre densitet i syfte att få druvor rika i koncentration och färg. De unga stockarna ger ett något lättare, saftigare men oerhört smakrikt vin, och i mitt tycke inte lika tanninstint som ett Vino Nobile kan vara. Efter skörd jäser druvorna i 12 till 18 dagar i temperaturkontrollerade ståltankar. En tredjedel av vinet lagras på barriquer och lite större tonneaux av fransk fat i 14-16 månader och resten av vinet vilar på äldre stora traditionella fat.

Vinet var kanon! Jag gillar normalt viner från området kring Montepulciano och Montalcino, likosm viner gjorda på Sangiovese…och detta var inget undantag. Vinet är gjort på 80% Sangiovese och 20% Merlot, Canaiolo och Malvasia Nero. Det har välbalanserade syror och tanniner, smakar mycket och passar med sin unga men härliga struktur min gom perfekt. Detta vin ska jag köpa på mig några flaskor av då jag faktiskt tycker att man får mycket vin för pengarna.

Poliziano Vino Nobile di Montepulciano Vigne Nuove 2009 (nr 2144)

Pris: 149 kr

Doft: Örtkryddig och stor doft med toner av rostat fat, russin, torkade körsbär, svart te, mjuk tobak och kanske en aning choklad. Sniffade ett bra tag, vilket brukar vara et gott tecken!

Smak: Läcker, lätt till medelfyllig och fruktig smak. Toner av mörka körsbär, svart vinbär, russin och rostat fat. Välbalanserad syra och en angenäm strävhet som ger en bra struktur till vinet. Långt och härligt avslut. Smakar bara så gott!

Passar: Perfekt till min grillade entrecote med en fräsch sallad. Likaså till den chili- och balsamicomarinerade parmesanosten som vi hade som en lätt förrätt. Passar nog allt mörkt kött (nöt, vilt, lamm), mustiga och smakrika grytor och vällagrad ost.

Slutomdöme: Ett otroligt läckert vin med en underbart, koncentrerad bärighet som jag verkligen gillar. Ett vin helt i min smak och jag tycker faktiskt att vinet är näst intill ett fynd för den prislappen. Ger vinet 4 av 5 möjliga stjärnor, på gränsen till 4½!

Betyg

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,