Etiketter

, , , , , ,

Dussourt Alsace Pinot BlancLördagen bjöd på underbart smakrika, thailändska fishcakes som serverades med kokosris och limemarinerade, rivna morötter. Inte så ofta jag tillagar asiatiskt, men detta var fantastiskt gott med smaker av vitlök, ingefära, kokos, chili och koriander! Min bättre hälft stod för vinet, en Domaine Dussourt Pinot Blanc Réserve 2009 från Alsace, som hon hade fått av en god vän. Och vilket vin det var! Vi blev omgående förälskade i detta härliga vin, med underbara smaker av mogna gula äpplen och persikor och med en harmonisk fat- och mineralton. Detta är definitivt ett vin för ljumna sommarkvällar i goda vänners lag, den nygrillade abborren eller den fräscha laxtallriken. Solvarm sommar på flaska med andra ord!

Vinet kommer från det lilla vinhuset Domaine Dussourt som ligger i Scherwiller mitt i Alsace. Vinhuset har anor från slutet på 1600-talet och drivs idag av Paul Dussourt, som tillhör den nya unga generationen av Alsace odlare som månar mycket om Alsace särart och unika förutsättningar för vinframställning. Ägorna omfattar endast 12 hektar som ligger utspridda på mindre arealer och produktionen är nästan helt fokuserad på Riesling. Hans Pinot Blanc, som eklagrats på barriquer i tolv månader, produceras endast i små kvantiteter och 2009 var produktionen endast 4.670 flaskor. Vinet kan lagras i 5-7 år.

Domaine Dussourt Pinot Blanc Réserve 2009 (nr 73887 – BS)

Pris: 119 kr

Doft: Härlig, aningen blommig med mycket mogna och saftiga gula äpplen, aningen citrus, en touch av fat.

Smak: Ung, fyllig, smakrik och inte alltför torr. Smakar mycket av mogna gula äpplen, lite persika, lätt touch av ekfat. Mycket harmonisk balans i syrorna och med en härligt god mineralton i avslutet.

Passar: Precis som det är, ett underbart sommarvin i mitt tycke! Med all säkerhet till det mesta i fisk- och skaldjursväg.

Slutomdöme: Somsagt, blev lätt förälskad i detta vin! Harmonin i vinet var fantastisk och det smakade bara mer. Om solvarm sommar kunde tappas på flaska så är detta hur det skulle smaka. Skall omgående beställa några flaskor innan de tar slut och rekommenderar att du gör detsamma! Får mycket välförtjänt 4,5 av 5 stjärnor!

Betyg

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

 

Annonser