Etiketter

, , , , , , ,

Estola Gran Reserva 2001Efter en lång arbetsdag i Helsingfors tog min chef med oss på en spansk tapasrestaurang i de centrala delarna av stan. Mycket uppskattat, och mycket gott! När det var dags att hitta ett passande vin till maten, långkokt lammlägg med en underbar svamprisotto, så fick jag sedvanligt ta hand om beställningen. Mitt vinintresse är ju inte precis någon hemlighet, så allt som oftast får jag förtroendet att agera ”sommelier” för sällskapet. Vinlistan var relativt lång med ett bra utbud av viner från de flesta spanska vindistrikt och priserna var som i de flesta fall alldeles för höga. Fastnade dock för en Carbernet Sauvignon/Tempranillo blandning från La Mancha som verkade kunna passa bra – en Estola Gran Reserva 2001 som betingade 60 EUR per flaska. Hujedamej!

Vinet, som ingen av oss hade smakat på tidigare, gillades av samtliga runt bordet. Hade jag inte vetat att det var från La Mancha hade jag utan att tveka tagit gift på att det var en Rioja. En mycket angenäm och len smakstruktur – mogen, lagrad och lite kryddig med en hel del mörka bär. Och det passade utmärkt till den ljuvliga lammläggen. Kollade snabbt om detta vin fanns tillgängligt på Systembolaget – och höll nästan på att ramla av stolen! Visst fanns vinet där, och till det facila priset av….79 kr! Efter att de livliga diskussioner detta faktum utlöste kring bordet klingat av, så kunde vi alla konstatera att Estola definitivt är ett oerhört prisvärt vin!

Producenten, vinhuset Bodegas Ayuso, ligger i den lilla staden Villarobledo i distriktet La Mancha (DO). Orten är belägen på 700 meters höjd över havet med ett förmånligt jordmån och klimat för odling av kvalitetsdruvor. Bodegas Ayuso är distriktets ledande vinproducent och har genom åren vunnit en mängd internationella priser, däribland fler än 30 guldmedaljer. Ägaren och vinmakaren Fermin Ayuso är en noggrannhetens man som endast lanserar sin Estola Gran Reserva under de år som ger exceptionellt bra druvor.  Estola Gran Reserva 2001 har fått en rad framstående utmärkelser, bland annat guldmedalj på Mundus Vini 2011 i Tyskland och guldmedalj på AWC Vienna International Wine Challenge 2011 i Österrike. Vinet, som är gjort på 65% Cencibel (Tempranillo) och 35% Carbernet Sauvignon, har lagrats 36 månader på franska ekfat och därefter 36 månader på flaska.

Estola Gran Reserva 2001 (nr 2745)

Pris: 79 kr (mycket prisvärt!)

Doft: Mogen, varm, mättad och lätt kryddig fatton med inslag av torkad frukt, svarta vinbär, körsbär och lite stall.

Smak: Medelfyllig, rätt komplex karaktär med en mycket angenäm och len smakstruktur. Mjuka, mogna toner av mörka körsbär, choklad, fat och kryddor.

Passar: Jag skulle vilja påstå att detta är ett mycket bra allroundvin som passar det mesta. Mörkt kött och vilt – definitivt, men också till smakfulla pastarätter, tapas eller fågel.

Slutomdöme: Med tanke på prislappen så måste jag säga att detta är ett kap – det är helt enkelt mycket vin för pengarna! Estola är som helhet ett mycket bra och trevligt vin, med en härligt rund och mjuk Rioja karaktär…men från La Mancha. Dock uppfattar jag en aning ”dammighet” i smaken, lite torrt och saknar lite syra och stuns för att helt och hållet slå omkull mig. Men betyget blir ändå 4 av 5 möjliga stjärnor!

Betyg

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

 

Annonser