Etiketter

, , , , , , ,

Pasta VongoleJag har turen att ha en mycket bra matbutik runt hörnet. Känslan för god mat är hög och de fokuserar på att tillhandahålla ett bra sortiment av riktigt bra råvaror. Deras fiskdisk är i mitt tycke den bästa i stan och där hittade jag förra helgen ett nät med Hjärtmusslor som fick min inspiration att gå igång. Hjärtmusslor (som också ibland kallas Vongole, även om det inte riktigt är samma sak) förekommer i tempererade vatten. Det finns flera arter hjärtmusslor varav i Norden ett 10-tal. De är små runda musslor som blir 3-5 cm långa. Skalet är gråvitt till blekgult och vågformat. De lever på grunda sandbottnar, helst på tidvattensstränder. Vanlig hjärtmussla (Cerastoderma edule) är som sagt den vanligaste arten och finns i bl.a. i Nordatlanten, och i södra Östersjön.

Pasta Vongole är en klassisk italiensk rätt som verkligen lyfter fram den underbara smaken av hav i musslorna. Hade inget recept tillgängligt, så jag ”skapade” min egen variant efter eget huvud – som blev sanslöst god.

Pasta Vongole (4 pers)

Ingredienser:

  • 1 kg hjärtmusslor/Vongole
  • 200 gr skalade räkor, frysta går bra
  • 1 gul lök
  • 3-4 vitlöksklyftor
  • 3 msk olivolja
  • 1 knippe persilja
  • 3,5 dl vitt vin
  • 2,5 dl grädde
  • 3 msk fiskfond
  • 400 gr pasta
  • salt
  • nymalen peppar
  1. Låt musslorna ligga en stund i rikligt med saltat, kallt vatten (salt som västkustvatten!). Då öppnas de eftersom de känner sig hemma i det salta vattnet och de spottar ut eventuell sand de har i musslan. Upprepa gärna proceduren 1 gång och spola dem i kallt vatten. Kasta bort de som är skadade eller öppna.
  2. Hacka löken och vitlöken. Fräs den i olivolja i en stor kastrull.
  3. Lägg i musslorna och häll på vinet. Koka under lock i ca 5 minuter tills musslorna öppnat sig.
  4. Ta upp musslorna med en hålslev och ställ åt sidan.
  5. Tillsätt grädde och fiskfond i kastrullen med vinet, lägg i räkorna och den hackade persiljan. Låt koka upp och smaka av med salt och peppar.
  6. Ta ur köttet ur ca hälften av musslorna och tillsätt det i grytan, tillsätt resten av musslorna med skal (blir en väldans massa skal om man har i alla musslorna med skal, men det går naturligtvis bra det också). Låt all bli varmt.
  7. Vänd ner nykokt pasta (själv valde vi färsk Tagliatelle) i kastrullen och låt pastan suga i sig av såsen. Servera med en brödbit så man kan få upp all den goa såsen!

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

 

Annonser