Etiketter

, , , , , , ,

Vedré 2010Min bättre hälft hade fått en flaska vin som hon tog med hem i fredags – en flaska Vedré 2010, en spanjor från distriktet Jumilla strax väster om Alicante. Området var tidigare känt för tunga, röda viner med hög alkoholstyrka, men på senare år har man hittat metoder att tillverka yngre, lättare viner. Vinet är gjort på 50% Monastrell, 25% Syrah och 25% Tempranillo – en blandning där druvornas unika egenskaper ger vinet en viss karaktär – och har lagrats 14 månader på nya, franska ekfat vilket ger det en viss kryddighet. Vinhuset, Bodegas Carchelo, ligger i Carche Valley i Jumilla och grundades så sent som 1990. Idag förfogar vinhuset över ca 200 hektar egna vinodlingar och producerar kvalitetsviner av framförallt Monastrell, Syrah, Tempranillo och Cabernet Sauvignon. Namnet Vedré är med största sannolikhet en liten ordlek med Mourvèdre, som är det franska namnet på druvan Monastrell.

Vinet, som först fick luftas någon timme, avnjöts till mexikanska tacos och passade faktiskt riktigt bra till maten. Att vinet är ungt går inte att ta miste på då det i mitt tycke fortfarande är lite ”kantigt”. Hade förväntat mig lite mer fatkaraktär än vinet påvisade, men i det stora hela var det som sagt en helt OK upplevelse. Smaken var kryddig med en viss syra och det första som slog i gommen var en påtaglig förnimmelse av katrinplommon, örter och fikon. Kort och kryddigt avslut

Vedré 2010 (nr 2126)

Pris: 99 kr

Doft: Kryddig, fruktig med lätt fatkaraktär. Mycket mörka bär, mynta och kanske en viss lakritston. Angenämt.

Smak: Ung, kryddig och fruktigt smakrik. Mycket katrinplommon, örter och fikon med nyanser av chokladpraliner. Aningen obalanserad syra och med ett relativt kort avslut.

Passar: Till tacos riktigt bra, liksom säkert till andra smakrika rätter.

Slutomdöme: Bra allround- och vardagsvin. Får mig inte att höja på ögonbrynen men slinker nog ner lätt till både tacos, pasta och pizza. Till en god köttbit skulle jag dock välja ett annat vin, då detta är lite för ungt i mitt tycke med allt vad det innebär.

Betyg:

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,