Etiketter

, , , , , ,

AllesverlorenTourigaNacionalSydafrika vinner ständigt mark i vinvärlden och när man har prövat Allesverloren Touriga Naçional 2010 så förstår man varför. I går hade jag dottern hemma på middag och som vanligt hade hon som fattig student önskemål om vad som skulle bjudas. Därför blev det italienskt tema som startades med en Carpaccio följt av en härlig Bruschetta med tomat och basilika. Varmrätten var en Tagliata con Ruccola, en grillad och skivad ryggbiff på en bädd av Ruccola. Till detta njöt vi så denna goda sydafrikan som genomgående fick högt betyg av alla runt middagsbordet.

Vinet kommer från vinhuset Allesverloren som ligger i distriktet Swartland nordöst om Kapstaden i Coastal Region. Detta är den äldsta vingården i området och deras viner gjorda på portugisiska druvsorter är lysande. Namnet Allesverloren, som på tyska och betyder ungefär ”allt är förlorat”, kommer av ett utrop som den dåvarande ägaren änkan Cloete ska ha gjort på 1700-talet efter att gården brunnit ner och boskapen stulits. Idag drivs vingården av familjen Malan och man koncentrerar sig helt på att göra rött vin och portvin på druvor som Tinta Baroca, Touriga Nacional, Tinta Rouriz, Toruiga Francesa, Souszaou och Syrah. Och Sverige är deras största exportmarknad, vilket åtminstone jag är tacksam för.

Vinodlingarna sträcker sig från 170- till 350 meters höjd över havet. Jordmånen består av skiffer och sandsten och nederbörden är cirka 200 mm per år. Druvorna har först jästs i öppna cementkar vid ca 25 graders temperatur under sju dagar. Efter malolaktisk jäsning har vinet lagrats i åtta månader i en kombination av två- och tre år gamla franska ekfat. Touriga Naçional är en druvsort som Danie Malan nästan alltid använt uteslutande till portvin. Men för några år sedan började han använda druvan även för rödvinstillverkning. Produktionen är liten, men vinet har fått ett mycket väl mottagande!

Magnus Ericsson, vinskribent på HD (Helsingborgs Dagbald), gick så långt så han förra året utropade detta vin till ”Världens mest prisvärda” – inte illa!

Allesverloren Touriga Naçional 2010 (nr 2005)

Pris: 120 kr

Doft: Fruktig och rik på aromer av plommon, kraftig tobak, vått läder och blåbär samt med inslag av en lätt kryddig ekfatskaraktär.

Smak: Rätt så fyllig och en härligt bärig smak med inslag av svart vinbär/blåbär, kryddor, vanilj och rostad, gammal ek. Härlig finish med välbalanserad syra. Mums! Rekommenderas varmt!

Passar: Allra bäst till smakrika rätter av nöt och lamm, en god smakrik ost eller en mustig gryta av något slag.

Betyg

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

 

Annonser