Etiketter

, , , ,

VaniljpannacottaEn god dessert efter en god middag är ett måste. Och gärna då en dessert som kan bjudas tillsammans med en kopp kaffe eller ett glas dessertvin. Vad kan då i all sin enkelhet passa bättre än en helt ljuvlig vaniljpannacotta. ”Panna cotta” är i grunden en norditaliensk puddingdessert som oftast serveras med bär eller frukt. Ordet ”panna cotta” betyder ”kokt grädde”, vilket också är basen till denna pudding. ”Min” vaniljpannacotta serverar jag oftast med en hallon- och limesås, då smakerna gifter sig mycket väl och man får en bra balans mellan sött och syrligt. Och kom ihåg – en perfekt dessert är som en pefekt kvinna – i alla fall enligt den gamle brittiske matprofilen Graham Kerr:

 I prefer to regard a dessert as I would imagine the perfect woman:  subtle, a little bittersweet, not blowsy and
extrovert.  Delicately made up, not highly rouged.  Holding back, not exposing everything and, of course, with a flavor that lasts

Tyckte citatet var lite kul. Nåväl, här är recpetet på ”min” Vaniljpannacotta med hallon- och limesås (4 pers).

Ingredienser:

  • 3 dl vispgrädde (för en mindre fet variant så funkar det faktiskt också med matlagningsgrädde alt kesella)
  • 2 dl mjölk
  • 1 vaniljstång
  • ½ dl strösocker
  • 3 gelatinblad
  • ½ liter färska hallon, alt 250 gr frysta
  • 2 msk strösocker
  • skalet av 2 limefrukter
  1. Snitta vaniljstången på  längden och skrapa ur fröna.
  2. Koka upp grädde, mjölk, socker, vaniljstång och frön. Ställ kastrullen åt sidan och låt blandningen stå och dra i ca 30 minuter.
  3. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i minst 5 minuter. Ta upp och krama ur vattnet ordentligt.
  4. Plocka upp vaniljstången och värm upp grädden på nytt. Ta kastrullen från värmen, lägg i gelatinbladen och rör om tills de lösts upp. Häll blandningen i fyra portionsformar. Låt svalna och ställ att stelna i kylskåp i ca 3 timmar.
  5. Riv limeskalet fint och blanda med sockret i en skål. Lägg i hallonen (spara 8 hela för dekoration) och mosa ihop allt med en gaffel. Eventuellt kan man också tillsätta ett par matskedar Grand Marnier eller Cointreau om man tycker såsen blir för tjock. Låt stå ca 30 minuter.
  6. Vid servering har du två alternativ – 1) Toppa portionsformarna med såsen och dekorera, eller 2) doppa hastigt formarna i ljummet/varmt vatten, stjälp upp dem på var sitt fat, toppa med såsen och dekorera.

Hur du än väljer att servera pannacottan så garanterar jag – den är ljuvligt härlig och passar vid de flesta tillfällen. En espresso passar bra till, eller ett sött, ljust dessertvin efter smak.

Vinrekommendation:

Bra alternativ kan vara t.ex.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Annonser