Etiketter

, , , , ,

Juliusspital SilvanerSå har då 2013 gjort sitt intåg. Har varit ledig under hela jul- och nyårshelgen vilket sannerligen gjort underverk med en tidigare helt slutkörd Thomas. Har helt enkelt fått ny kraft…mycket pga umgänge med mina nära och kära, god mat, god dryck och aningen mer sömn än under normala jobbveckor. En härligt lat sovmorgon är underskattat! På tal om nya året – det fisk- och skaldjurstema som stod som bas för nyårsmenyn komponerades naturligtvis med tillhörande viner. Till huvudrätten – Havskatt (Marulken var slut) med citronrisotto, hummerhollandaise och sparris – serverades en Juliusspital Silavaner Kabinett Trocken 2011, det vin som tidigare vann kategorin Årets Vita Nykomling 2012.

Vinet, som för övrigt passade maten alldeles ypperligt, är gjort på 100% Silvaner och kommer från området kring staden Würzburg i distriktet Franken i södra Tyskland. Jordmånen här är fossilrik kalksten, så kallad musselkalk, som ger fruktiga och eleganta viner med en liten kryddig mineralkaraktär. Producenten, Juliusspital, grundades 1576 som ett välgörenhetssjukhus. Vineriet har sedan starten tillhört sjukhuset, som idag innefattar såväl en modern klinik som ett äldreboende. Stiftelsen har 168 hektar vinodlingar spridda över olika lägen i Franken. Silvaner är den mest odlade druvsorten med 40 procent av odlingarna. Kvalitetsvin från Franken känns igen på den speciella flasktypen, benämnd bocksbeutel.

Juliusspital Silavaner Kabinett Trocken 2011 (nr 6708)

Pris: 119 kr

Doft: Mycket angenäm, relativt nyanserad, frisk och fruktig doft med inslag av päron, honungsmelon, kryddor och citrus.

Smak: Torr, frisk och fruktig smak med inslag av päron, honungsmelon, ananas, örter och citrus.

Passar: Med fördel till fisk och skaldjur, men skulle nog också funka bra med lättare rätter av fågel och vegetariskt.

Slutomdöme: Ett gott vin, den saken är klar. Passade somsagt varmrätten alldeles ypperligt. Saknar dock den där sista skjutsen för att få ett toppbetyg i min bok, så jag ger den ”bara” 3,5/5 vilket ändå är helt OK.

Betyg:

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

 

Annonser