Etiketter

, , , , ,

Escapades Pinotage 2008Min kompis Martin knallade över med en liten julklapp strax före jul, en flaska Escapades Pinotage 2008 från Stellenbosch, Sydafrika. Och som med de flesta julklappar har man svårt att hålla fingrarna i styr och flaskan har nu korkats upp. Pinotage var för mig en hittills okänd druva och jag måste säga att det var lite av en speciell upplevelse att sätta näsa och gom till glaset. En stor, rik doft med koncentrerad frukt och markerad fatton slår emot mig. Smaken, som är fyllig, frisk och kryddig har en något säregen underton som jag inte dirket kan placera. Hursomhelst – det smakar gott, även om den där undertonen ständigt är närvarande som något som jag inte kan sätta fingret på.

Pinotage är en vindruva som betraktas som Sydafrikas ”nationaldruva”, trots att den bara står för 2 procent av vinproduktionen. Doften och smaken kan tydligen vara rätt speciell och många viner har tydliga dofter av rök och stall. Pinotage är en korsning av druvsoterna Cinsault och Pinot Noir och skapades 1925 i Sydafrika av Abraham Izak Perold, den förste professorn i vinodling vid Universitetet i Stellenbosch. Perold försökte kombinera de bästa egenskaperna från den robusta Cinsault med Pinot Noir, en druva som kan ge mycket bra viner, men är svårodlad. Cinsault kallas även Hermitage i Sydafrika, därav namnet Pinotage.

Producenten, Escapade Winery, är ett vinprojekt skapat av några grekiska herrar – Takis Soldatos, Evangelos Gerovassiliou och Vassilis Tsaktsarlis. Vingården är på dryga 50 hektar varav cirka hälften ligger i träda. Till både röda och vita viner har man även kontrakterade odlare som producerar druvor av önskad kvalitet.  Stilen de vill skapa är en modern, internationell stil med utgångspunkt i den individuella druvsorten. Vinerna är karaktärsmässigt fruktorienterade och har en elegant fruktsyra och tanninstruktur som gör dem lämpliga att lagra längre än traditionella Sydafrikanska viner. Första årgången är 2006 för röda viner och 2007 för vita.

Detta vin består av 100% Pinotage. Maceration och alkoholjäsning i ståltank i 10 dagar vid en relativt låg temperatur av 20-25 °C. Efter den andra, malolaktiska, jäsningen har vinet lagrats 12 månader på 100% nya franska barriquefat från Allier. Vinet kan sparas 3-5 år. Intressant att notera är att introduktionspriset för Escapades Pinotage 2006 var 239 kr!

Escapades Pinotage 2008 (nr 74536 – BS)

Pris: 89 kr (OBS! Beställningssortimentet)

Doft: Stor rik doft med koncentrerad frukt och markerad fatton, inslag av solmogna mörka körsbär, blåsvarta plommon, kryddor och en relativt välintegrerad rostad fatkaraktär.

Smak: Fyllig, frisk och kryddig smak med rik mogen frukt som körsbär, mörka plommon och mörk choklad. En angenäm fatton i den långa avslutningen. Får betecknas som ”kryddigt & mustigt”. Undertonen, som innfinner sig med jämna mellanrum, kan mycket väl påminna om stall.

Passar: Smakrika rätter av lamm, kalv, vårkyckling eller exempelvis vildfågel typ fasan, gärna med rostade rotfrukter och rosmarin. Passar nog också mustiga rätter av nöt eller vilt.

Slutomdöme: Enligt uppgift en modern, druvtypisk Pinotage – och om så är fallet så är man på rätt spår. Jag gillar vinet, ingen tvekan om det, och för 89 kr får man MYCKET vin för pengarna. Kan mycket väl tänka mig att lägga undan ett par flaskor i 3-5 år bara för att se hur de utvecklar sig. Men, jag ger det ”bara” 3,5/5. Den ”stalliga” undertonen i vinet tilltalar mig inte till 100% så det drar ned betyget med ett halft snäpp.

Betyg:

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,