Etiketter

, , , , ,

Bourgogne Hautes Côtes de Nuits Les Dames de Vergy Pinot NoirJag gillar verkligen en god Pinot Noir. Att sätta näsan till ett glas Pinot är lite som att komma hem. Den fantastiska doften av körsbär, hallon, muskot, multna löv och ingefära påminner mig ständigt om varför jag blev intresserad av vin och jag kan bli sittande i ett drömtillstånd och sniffa länge. Det är tidlöst och alldeles, alldeles underbart. Det är i Bourgogne som denna druva skapat sin berömmelse. Här, på kullarna i Côte d’Or på en bädd av granit växer Pinot Noir och det finns ingen annan plats i världen där växtplatserna är så väl undersökta och dokumenterade. Därför var det med stor förväntan jag korkade upp en flaska Bourgogne Hautes Côtes de Nuits Les Dames de Vergy 2009 för ett tag sedan.

Vinet produceras av Domaine Antonin Guyon som är en av de mest prestigefulla producenterna i Bourgogne, berömda för sina fina årgångar av Côte d´Or. Företaget är familjeägt.  På 1960-talet köpte Antonin Guyon vingårdsmark av olika appellationsnivåer vid Gevrey-Chambertin. Hans två söner Michel och Dominique tar idag hand om den enorma vingården om hela 119 hektar. I deras källare i Savigny-lès-Beaune sker vinmakningen för mer än 15 olika appellationer.

Vinet är gjort på 100% Pinot Noir. Druvorna skördas för hand och genomgår jäsning i små öppna tankar vid 30-32°C med efterföljande skalmaceration i tre till fyra veckor innan vinet pressas. Lagring sker i franska ekfat under 12-14 månader.

Bourgogne Hautes Côtes de Nuits Les Dames de Vergy 2009 (nr 5460)

Pris: 129 kr (Observera – årgången på Systembolaget är nu 2011)

Doft: Elegant, klassisk men något återhållsam druvtypisk doft. Kryddig, bärig med inslag av färska örter, lakrits, härligt röda bär och fat.

Smak: Koncentrerad och elegant röd frukt med inslag av jordgubbar, körsbär, hallon och färska örter. Tydlig friskhet, välbalanserade silkiga tanniner och en fin lingonaktig fruktsyra som ger vinet ett långt avslut. Känns dock aningen ung, torr och småkantig.

Passar: Med fördel till mer klassiska fågel-, kött- och vilträtter där de fina smakerna inte domineras av kryddning och tillbehör. Det skulle även passa bra att dricka vinet till stekt fisk, tex hälleflundra eller gös.

Slutomdöme: En klassisk Bourgogne, den saken är klar. Dock inte en av de bästa Pinot Noir som jag provat. Men smaken är som baken och detta vin kan säkert passa en annan gom perfekt, för mig blev det ”bara” 3,5/5.

Betyg:

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Annonser