Etiketter

, , , , ,

Pio Cesare Langhe Nebbiolo 2008Att jag älskar Italien kan knappt ha undgått någon som följer bloggen. Att jag älskar regionen Piemonte torde därför inte vara någon överraskning. Jag älskar det böljande landskapet, det fantastiska lokala köket och inte minst – deras viner. Från Piemonte kommer klassiska viner som Barolo, Barbera och Barbaresco – men också andra goda viner gjorda på den härliga Nebbiolodruvan som t.ex. Pio Cesaro’s Langhe Nebbiolo 2008, som ibland benämns som arketypen för en lätt Nebbiolo. Vinet är gjort på 100% Nebbiolo och kommer från vingårdar i distrikten Barolo och Barbaresco.

Producenten Pio Cecare har varit verksam sedan 1881 och är ett klassiskt familjeföretag med lika klassiska viner. Några av egendomens Baroloviner är att beteckna som smått legendariska. Idag drivs det av fjärde generationen Pio och man har på senare tid sakta men säkert börja införa mer modern stil bland sina produkter. Vingården omfattar drygt 40 hektar. Flera av Pio Cesare´s viner finns att hitta på Systembolaget.

Detta vin är gjort på en selektering av druvor från firmans odlingar runt Diano d’Alba, La Morra och i mindre mängd från övriga Barolo distriktet. Musten jäses i stora ekliggare vid 25-26 grader med totalt 25-26 dagars maceration. Därefter dras vinet över till en kombination av slovenska och franska ekfat för att genomgå malolaktisk jäsning, och sedan lagring. Vinet har en klart rubinröd färg. Doften är medelstor, ung och rödfruktig med en lätt rosen- och nyponblommig ton i elegant stil. Smaken är knappt medelfyllig, frisk och delikat fruktig i en ren och modern stil, men med en fin klassisk struktur med god fruktsyra, tydliga men mogna och balanserade tanniner och med en finstämd eftersmak med fin bärsötma.

Allas vår skorrande Bengt Frithiofsson gav nyligen (November 2012) Pio Cesare’s Langhe Nebbiolo 2008 hela 5 solar av fem möjliga! Inte illa!

Pio Cesare Langhe Nebbiolo 2008 (nr 7306)

Pris: 137 kr

Doft: Medelstor, nyanserad, kryddig, rätt så ung men definitivt fruktig. Lite jordig med drag av ekfat, mörka bär, rosor, viol och aningen russin.

Smak: Medelfyllig, stram, nyanserad men utvecklad smak. Frisk med tydliga men balanserade tanniner, lagom fruktsyra. Lätt fat ton, sandelträ, körsbär/blåbär, rosor och mörka mogna plommon.

Passar: Allra bäst till mat för att integrera vinets syror och struktur. Allt från grillad vit fisk, fågel och ljust kött till mer rustika kötträtter passar bra, men det viktigaste är att rätten har en god sälta och syra från exempelvis charkuterier, lagrad ost, balsamvinäger, vitt eller rött vin eller och gärna också en krämig konsistens. Typiska exempel på det senare är risottos och pastarätter med gräddiga såser. Undvik alltid rätter med sötma, beska och kryddhetta.

Betyg

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Annonser