Etiketter

, , , , , , , , ,

Biscotti med saffran - en riktig juldelikatess!Idag är det bakdag! Har gjort härliga italienska Biscotti, mandelskorpor, med en touch av jul…dvs kryddade med saffran. Dessa underbara, knapriga skorpor kan varieras hur mycket som helst. Det går t.ex. bra att byta ut mandeln mot pistaschnötter, hasselnötter eller valnötter. Man kan också variera med olika kryddor som korianderfrö, kanel, mörk choklad och kardemumma. Själv tycker jag att en riktig julbiscotti skall smaka saffran, så det fick det bli. Enkelt, delikat och uppskattat av både ung som gammal!

Biscotti med saffran (Julbiscotti)

Ingredienser:

  • 150 g sötmandel
  • 75 gram rumsvarmt smör
  • 3 dl strösocker
  • 3 ägg
  • 7 dl (420 g) vetemjöl
  • 1 pkt saffran (0,5 g)
  • 1 tsk bakpulver
  • 2 tsk vaniljsocker
  1. Sätt ugnen på 200 grader. Hacka mandel grovt.
  2. Rör smör, socker och saffran poröst med en elvisp. Tillsätt ett ägg i taget samtidigt som du vispar.
  3. Blanda samman vetemjöl, saffran, bakpulver, vaniljsocker samt mandel och rör ner det i smeten. Vispa på lägsta hastighet tills allt är blandat. Blanda så kort tid som möjligt.
  4. Tag upp degen på bakplåtspapper och rulla till två längder som är lika långa som plåten. Vill du ha små biscotti gör du 3-4 längder.
  5. Baka längderna i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter. Ta ut plåten. Sänk värmen till 120˚C.
  6. Låt längderna svalna lite och skär dem sedan i långa, sneda bitar. Lägg tillbaka dem på plåten med snittytan uppåt och torka dem i ugnen i ca 30 minuter eller tills de är torra.
  7. Vänd gärna på dom efter halva tiden så du får den andra snittytan uppåt.

Förvara skorporna torrt och njut tillsammans med en dubbel espresso, ett gott jul thé, bara som dom är eller som italienarna själva – doppade i det söta dessertvinet Vino Santo!

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,,,

Annonser