Etiketter

, , , , , , ,

Irony Pinot Noir Russian River ValleyJulen närmar sig med stormsteg och förberedelserna inför denna familjehelg är i full gång. Sillen ska läggas in, pastejen bakas, revbensspjällen förberedas, korven stoppas och den perfekta skinkan hittas. Denna ljuspunkt i vintermörkret är en riktig mathelg som, för de flesta, innebär att man får umgås med sina nära och kära under några härliga dagar. Fick en fråga av en vän i veckan – om man kunde dricka rött vin till julmaten, och vad jag i så fall skulle rekommendera som ett gott ”julvin”. Självklart kan man det, även om sillen nog kräver sin öl.

Då julmaten tenderar att vara skapligt fet, så skulle jag med fördel rekommendera en god Pinot Noir. En som jag själv tycker mycket om är Irony Pinot Noir från Russian River Valley, Sonoma County i Kalifornien. Druvorna till detta vin (98% Pinot Noir och 2% Petite Sirah) kommer från vingården Buena Tierra, i anlutning till floden Russian River, drygt 5 mil norr om San Francisco och tillverkas av producenten Delicato Family Vineyards. Som så många andra amerikanske producenter härstammar familjen från Italien och företaget har varit verksamt sedan 1924. Vinet är lagrat 9 månader på mestadels nya franska ekfat och har under åren fått lysande recensioner av kritiker världen över.

Irony Pinot Noir Russian River Valley 2010 (no 6694)

Pris: 135 kr

Doft: Kryddig, nyanserad, druvtypisk doft med inslag av fat, jordgubbar, hallon, tranbär, örter, ingefära, vanilj och timjan.

Smak: Ung men mycket god, druvtypisk Pinot Noir med ljuva och mjuka toner av mogna jordgubbar, choklad och rostade fat i den långa harmoniska smaken. Servera gärna vinet något svalare än rumstemperatur för att behålla fräschören.

Passar: Gott till rätter på framförallt fläsk och lamm, liksom till fet fågel och vilt. Passar därför ypperligt också på julbordet.

Betyg

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,