Etiketter

, , , ,

Spaghetti a la Puttanesca - glädjeflickans spaghettiEn rykande het tallrik med spaghetti är aldrig fel en kall vinterdag. En av mina favoriter, lika enkel som sagolikt god, är Spaghetti á la Puttanesca (glädjeflickans spaghetti) – en traditionell italiensk pastarätt med en sås bestående av krossade tomater, olivolja, vitlök, oliver, kapris och sardeller. Rätten är relativt sent påkommen. Först på 1960-talet började den bli allmänt känd, enligt Unione Industriali Pastai Italiani, de italienska pastatillverkarnas förening. Det finns många historier om bakgrunden till namnet, den ena mer fantasirik än den andra. Den trovärdigaste är dock den som journalisten Annarita Cuomo skrev 2005 i lokaltidningen Il Golfo (öarna Ischia och Procida): att rätten uppfanns på 1950-talet av arkitekten och restaurangägaren Sandro Petti på Ischia för några hungriga vänner en sen sommarkväll.

Det var faktiskt arkitekten Sandro Petti som uppfann den berömda puttanescasåsen en sen sommarkväll i början av 1950-talet i köket på sin restaurang Rancio Fellone. Han berättar själv: ”Den där kvällen för så många år sedan hade jag en grupp vänner sittande vid ett bord i restaurangen. Det var väldigt sent och det fanns ingenting kvar i kökets kylskåp, Vännerna var emellertid väldigt hungriga och tjatade på mig att försöka sno ihop nånting. De sa: ‘Kom igen Sandy! Det är sent och vi är hungriga, så vart ska vi gå? Fixa fram en glädjeflicka.'” Den ”glädjeflicka” som kökstrollkarlen Sandro Petti bar fram till bordet en stund senare var ett ångande fat med spaghetti alla puttanesca (fast den hade då inte blivit döpt än). Rätten från den berömda natten blev sedan ett måste på restaurangmenyerna på Ischia, och spred sig sedan därifrån till fastlandet och sedan över hela världen.

Spaghetti á la Puttanesca (4 pers)

Ingredienser:

 • 400 g spagetti
 • 3 vitlöksklyftor
 • 1 röd chilifrukt (t ex spansk peppar)
 • 1 burk urkärnade kalamataoliver (à 300 g)
 • 1 burk körsbärstomater (à 400 g)
 • 6 sardellfiléer i olja
 • 2 msk kapris
 • 2 msk hackad persilja
 • 2 msk olivolja
 1. Skala och finhacka vitlöken. Dela, kärna ur och finhacka chilin. Grovhacka oliverna.
 2. Fräs vitlök och chili i olja i en kastrull ca 2 minuter. Tillsätt tomater, sardeller, oliver och kapris. Låt sjuda under lock 30 minuter.
 3. Koka spagettin enligt anvisning på förpackningen. Häll av spagettin och vänd såsen i spagettin. Strö över hackad persilja, lite riven parmesan och servera genast.

Vinrekommendation:

Gärna en robust och smakrik italienare. Den tidigare rekommenderade Raccolto Nero d’Avola är ett ypperligt val som kompletterar syrligheten i sardinerna bra.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

 

Annonser