Etiketter

, , , , ,

Julpastej med portvinskokta russinUte yr snön som aldrig förr. Tror vi har fått uppåt 30 cm snö det senaste dygnet. Men vi befinner oss ju faktiskt i December och julen står för dörren. Stjärnor och ljusslingor pryder alla fönster och med snön så kommer också julstämningen. Har börjat fundera på vad mitt bidrag till julbordet skall bli i år och kom att tänka på den goda, hembakade julpastejen jag gjorde förra året. Med bacon och portvinskokta russin. Den smakade underbart och blev mycket uppskattad. Kanske kan den också passa på ditt julbord i år? Enkel att göra och blir makalöst god!

Julpastej med portvinskokta russin (3 små pastejer)

Ingredienser:

  • 500 gr ungnötslever
  • 1 dl russin
  • 5 msk portvin
  • 1 pkt bacon (140 gr)
  • 1 stor, gul lök
  • 1 ask ansjovisfiléer (55 gr)
  • 250 gr fläskfärs
  • ½ msk socker
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 ägg
  • 3 dl vispgrädde

1. Sätt ugnen på 175 grader. koka upp russin och portvin i en liten kastrull under lock. Ta genast från värmen och låt svalna under lock. Strimla och stek baconet. Låt rinna av på hushållspapper.

2. Skala löken. Skär den och levern i bitar. Lägg i matberedare tillsammans med fläskfärs och ansjovis. Mixa till en grov eller en slät pastej (efter smak, beroende på hur länge du mixar).

3. Häll blandningen i en bunke och rör ner russin (med all vätska), bacon, socker, 2 tsk salt och 1½ tsk vitpeppar. Tillsätt mjöl, ägg och grädde och blanda allt riktigt noga.

4. Smörj och fördela smeten i 3 små ugnssäkra formar á 5 dl. Ställ dem i en stor ugnssäker form. Fyll den med vatten, nästan ända upp på pastejformarna.

5. Baka pastejerna i 1 timme och 15 minuter mitt i ugnen. Ta ut och låt kallna. Servera gärna pastejen i sin form.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

 

Annonser