Etiketter

, , , , , , ,

Fick en flaska vin av en god vän i helgen som visade sig vara en av Novembernyheterna på Systembolagets beställningssortiment – Steininger Weisser Burgunder Novemberlese 2011 från producenten Weingut Steininger i distriktet Kamptal i Österrike. Vinet är gjort på 100% Weissburgunder, en druva kanske mest känd i Alsace i Frankrike under namnet Pinot Blanc. Dessa druvor kommer från vingården Spiegel i Langenlois i Kamptal. Druvorna plockas i mitten av november för hand i flera steg vid perfekt mognad. Vinet har jäst och lagrats på sin jästfällning i stora acaciafat.

Weingut Steininger är ett familjeföretag med anor sedan många generationer tillbaka. Firman är belägen vid vinstaden Langenlois i Kamptal dalen, i Niederösterreich. Totalt odlas 25 hektar och man är främst specialiserad på druvan Grüner Veltliner. Man framställer torra viner, liksom söta och mousserande.

Steininger Weisser Burgunder Novemberlese 2011 (nr 91209)

Pris: 95 kr

Doft: Aromatisk, blommig doft av gul frukt, persika och med en lätt brödig ton. Lätta fatnyanser.

Smak: Nja, smaken är ganska kraftigt, nästan lite klumpig, nötig (besk?) och grovhuggen. Har dock en fruktighet och en frisk, avrundad syra med en kryddig avslutning.

Passar: Kan nog väl kylt vara gott till musslor, skaldjur, lätta fiskrätter och ljust kött. Men för dessa tillbehör finns bättre alternativ i mitt tycke!

Betyg:

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,,

Annonser