Etiketter

, , , , , , ,

Efter en lång och extremt tung arbetsvecka var fredagskvällen extra välkommen och köket fick som så många gånger förr bli min tillflyktsort för att skingra tankarna och förflytta fokus till det som jag älskar att göra – laga god mat till mina nära och kära. Fredagsmenyn var enkel, men ack så god. En stor, amerikansk ryggbiff – som formligen smälte i munnen – serverades med wokad zucchini och vitlök samt en klick tzatziki. Till det hela serverades en av de röda nyheterna i oktober – Vingna Pedale Castel del Monte Riserva DOCG 2006 från Apulien (Puglia) i Italien.

Vinet, som är gjort på 100% Nero di Troia – en för mig hittills okänd druva – har historiskt erhållit högsta betyg i Gambero Rosso, Italiens ledande mat- och dryckesmagasin. Enligt utsago är vinet elegant och mycket finare än man på grund av det sydliga ursprunget kan förmoda (Apulien har stor vinproduktion men endast 5% är DOC produktion). Producenten Torrevento började odla vin redan 1920 när familjen Liantonio bosatte sig i Murgia, i den norra delen av Apulien (Puglia). Idag har man mer än 450 hektar under vinodling där man odlar bland annat Nero di Troia, Primitivo, Aglianico, Negroamaro, Chardonnay, Bombino Bianco och Pinot Grigio. Efter jäsning så har 80% av vinet lagrats på franska ekfat under 12 månader.

Den första ”sniffen” känns vass och aningen spritig. Efter ett tags luftning framträder dock nyanser av syrliga, mörka bär, aningen ceder och tobak, samt en mycket påtagliga russindoft. Första ”sippen” skvallrar om lätta tanniner, en lätt fatton och mycket smak. Ställer vinet på ytterligare luftning innan middagen.

Vingna Pedale Castel del Monte Riserva DOCG 2006 (nr 2397)

Pris: 119 kr

Doft: Kryddig, lite vass men utvecklad doft, lätt fatkaraktär bakom de komplexa och koncentrerade mörka bären, tydlig russindoft, ceder, aningen tobak

Smak: Kryddigt med lätt strävhet, tydliga men angenäma tanniner, mörka och aningen omogna bär som björnbär, blåbär och en hint om choklad och tobak. För att vara en Riserva så var fatkaraktären förvånadsvärt svag.

Passar: …till ryggbiffen riktigt bra, speciellt efter luftning. Kötträtter av nöt, lamm, vilt med all säkerhet. Smakrika pastarätter skulle funka med detta vin också.

Betyg:

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,,

 

Annonser