Etiketter

, , , ,

Att koka soppa på en spik kan vara utmanande, men beroende på tillgängliga ingredienser kan också det bli en delikat middag. Har man däremot lite mera tid att tillgå samt möjlighet att välja och vraka lite i floran av ingredienser, då kan man få ihop en riktig gourmetmiddag. Här kommer ”mitt” recept på en gudomlig hummersoppa som är gjord från ”scratch” och värd varenda sekund man lägger ner i att tillreda den. Och det bästa av allt – denna rätt passar ypperligt att förbereda dagen innan. Soppan blir bara godare om den får stå och ”dra” lite!

Hummersoppa (4 pers)

Ingredienser:

  • 2 humrar, frysta går bra
  • 1 gul lök, liten
  • 1 morot, liten
  • 1 liten bit rotselleri
  • 2 msk smör
  • 2 persiljekvistar
  • 3 msk tomatpuré
  • 1½ msk hummer fond (alt fisk fond)
  • 7 dl vatten + vätska från den rensade hummern
  • 4 dl torrt, vitt vin
  • 2 msk vetemjöl + 2 msk smör
  • 2 dl vispgrädde
  • 3 msk cognac
  • 1 krm cayennepeppar

1. Tina hummrarna över natten eller 1 timme i rumsvarmt vatten. Häll bort vattnet hummrarna frysts in i. Bryt loss stjärtarna och klorna, rensa ut köttet. Försök få ut kloköttet så helt som möjligt. Skär stärtköttet i mindre bitar.

2. Resten (skrov, skal, innehåll) används att koka soppa på. Bryt dock bort skölden och ta bort magsäcken som sitter bakom ögonen. Dela hummerkroppen på längden och bryt allt i mindre bitar.

3. Skala och skär lök, morot och selleri i mindre tärningar. Smörfräs grönsakerna.

4. Tillsätt hummerskal och skrov. Lägg i persilja, tomatpuré och fond. Späd med vatten, den lilla hummervätskan och vin. Koka sakta i 15 minuter.

5. Sila över i en ren kastrull, pressa vätskan ur skrov och grönsaker. Rör ihop smör/mjöl till en pasta och vispa ner i den kokande soppan. Koka ytterligare 5 minuter.

6. Tillsätt hälften av grädden, smaka av med cognac och cayennepeppar. Hit kan soppan förberedas dagen innan. Vi servering, vispa upp och tillsätt resten av grädden så blir soppan härligt fluffig.

7. Fördela hummerköttet i fyra, gärna förvärmda tallrikar och häll soppan över. Garnera med kloköttet och en persiljekvist och voila – din gourmetsoppa är klar!

Vinrekommendation:

Ett väl kylt, vitt vin typ Alsace, Albariño eller liknande. Den tidigare rekommenderade Anselmo Mendes Alvarinho Contacto 2011 är ett ypperligt val.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

 

Annonser