Etiketter

, , , , , ,

Vill tipsa om en ”gammal klassiker” som under en period för många år sedan var lite av ett husvin här hemma – Raccolto Nero d’Avola Cabernet Sauvignon från Sicilien, Italien. Vinet är en blandning av 60% Nero d’Avola (en druva som bara växer på Sicilien) och 40% Cabernet Sauvignon och har under åren hållit en mycket jämn kvalitet. Viner baserat på Nero d’Avola är robusta och har många gånger liknats vid Shiraz viner från den Nya Världen, med söta tanniner och en något pepprig plommonsmak. Raccolto’n produceras av det svenska Oenoforos och dess dotterbolag Nordic Sea Winery. Raccolto har på senare tid också kommit som en Appassimento, vilken jag dock inte har provat ännu.

Raccolto Nero d’Avola Cabernet Sauvignon 2011 (nr 32452)

Pris: 89 kr (750 ml), 46 kr (375 ml) och 234 kr (3000 ml). MYCKET prisvärt!

Doft: Rätt så generös och definitivt fruktig. Något bränd doft med fatkaraktär, drag av plommon, lakrits, torkade körsbär, lite örtig.

Smak: Medelfyllig, men med en generöst fruktig smak. Vinet visar koncentration och bra spänst med torkade kryddor och mogna, sötaktiga mörka bär med en lätt fatkaraktär och kryddighet. Friska och mjuksträva syror. Ett intensivt vin i god balans enligt mitt tycke.

Passar: Perfekt till Italiensk husmanskost, dvs allt från pizza, pasta i olika form, grytor och kött av både fågel, lamm, nöt. Detta är de facto ett bra bas- och allroundvin.

Betyg

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Annonser