Etiketter

, , , , ,

Var bortbjuden på middag och tillhörande vinprovning igår. Kvällen bjöd på underbart sällskap med mycket prat och skratt, en tillikaledes underbar middag och ett antal mycket intressanta viner. Kvällen avslutades med en provning av tre sherry’s. Det vin som nog gjorde störst avtryck på oss alla var det spanska Juan Gil Monastrell från distriktet Jumilla, ett underbart elegant och smakrikt vin.

Jumilla är ett distrikt väster om Alicante, känt för sina tunga, röda viner med hög alkoholstyrka. Producenten Bodegas Juan Gilär ett litet familjeföretag som varit verksamma sedan 1916. Detta vin är gjort på 100% Monastrell (är Spaniens näst största blåa druvsort efter Grenache, förekommer även i Frankrike under namnet Mourvèdre) från vingårdens äldsta stockar och är lagrat 12 månader på ekfat.

Juan Gil Monastrell 2010 (BS – nr 83567)

Pris: 119 kr

Doft: Stor, generös, mycket fruktig och kryddig doft med inslag av rostade ekfat, mörka bär, plommon.

Smak: Stor och elegant, smakrikt, fruktigt och kryddigt vin med inslag av peppar, blåbär, mörka bär, plommon, och en aningen rökt fatton. Lång härlig eftersmak med mogna, söta tanniner.

Passar: Vi drack det till en underbar viltskavslasagne med lingon – passade utmärkt. Passar med säkerhet till de flesta rätter av nöt- eller viltkött, men även fågel och fläsk. Borde också vara en bra kompanjon till mogna ostar.

Betyg

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Annonser