Etiketter

, , , ,

Vi nordbor, och i synnerhet vi svenskar, uppskattar att under vinterhalvåret värma oss med en god glögg när kylan och mörkret gjort sitt intåg. Numera finns det ett brett urval av olika glöggvarianter, kryddade med både tradition och fantasi. Blossas årgångsglögg har blivit en hit och man väntar med spänning fram mot säsongens smak. Blossa 12 har inspirerats av östasiatiska smaker och smaksatts med yuzu (en japansk citrusfrukt) och ingefära. Hoppas det smakar lika bra som det låter, dvs lite friskt och spicy!

Österrike, och stora delar av Tyskland för den delen, har sin egen variant av glögg – sitt traditionella Glühwein. Rött vin som blandats med citrus och kryddor för att sedan serveras rykande hett. Det fina är att man faktiskt kan göra sitt eget Glühwein och exprimentera med olika kryddsättningar tills man hittar den perfekta balansen. Och gott blir det, tro mig! Här följer ett recept på Glühwein som kan ligga till grund för vidare utveckling, även om denna variant är underbart god som den är.

Glühwein (ca 6 glas)

Ingredienser: 1½ dl vatten, 1 tsk kardemummakärnor, 1 tsk kryddnejlikor, 1 st kanelstång, 3/4 dl strösocker, skal av ½ citron, skal av ½ apelsin, 75 cl gott rött vin

  1. Lägg kryddorna i en kastrull och häll i vattnet. Värm upp, men inte så att det kokar. Låt sjuda i drygt 5 minuter.
  2. Lägg i sockret och citron-/apelsinskal, sjud vidare tills sockret smält. Häll i vinet och värm upp tills det börjar ånga, det får fortfarande inte koka.
  3. Låt gärna stå och dra över natten, eller åtminstone ett par timmar. Värm upp igen tills det börjar ånga (inte koka). Sila av eller plocka ur kryddor och skal, klart att njutas!

Viktigt är att du faktiskt väljer ett gott vin, ett vin som du själv tycker om. Gör du det så får du garanterat också ett gott Glühwein att njuta under de långa vinterkvällarna. Enjoy!

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Annonser